• 5
 ≫ 

Ova mama dopušta sinu (6) da ostane budan do 1 noću: “Učim ga da misli svojom glavom”

 ≫ 

Da li bi sva deca morala da imaju rutinu odlaska na spavanje ili bi roditelji trebalo da prate njihove potrebe?

  • 5

Manjak sna odavno je problem za odrasle, a sada je primetan i kod sasvim male dece. I dok se većina roditelja trudi da pomogne mališanima da uspostave rutinu spavanja, ima i onih koji su po tom pitanju izuzetno liberalni.

Jedna mama koja dozvoljava svom sinu da sam odluči kada će otići na spavanje naišla je na brojne osude drugih roditelja koji su kategorični da njihova deca s prvim mrakom moraju da odu na spavanje.

Hejli Ambrouz (34) dopušta svom šestogodišnjem sinu Lejlandu da bira kad će otići na spavanje, a ponekad ga ostavlja da prespava na sofi cele noći.

- Kad je spavanje u pitanju, pocepala sam "pravilnik o roditeljstvu" - kaže Hejli.

- Ne mogu svakog dana da vodim iste bitke, pa sam dozvolila svom sinu da samostalno odluči kad će otići na spavanje. Tako je bilo od njegove druge godine i vrlo često je znao da ostane budan do ponoći. Vikendom često ostaje budan do jedan sat posle ponoći, a bilo je trenutaka i kada je zaspao na sofi, pa sam ga ostavljala tamo do jutra. Kad je bio beba, puštala sam ga da spava onda kad bi poželeo; znala sam da je umoran kad bi posegnuo za omiljenom lutkom.

Hejli se vratila na posao kad je njen sin napunio osam meseci i krenuo u jaslice. Vaspitačice su bile na mukama kad je trebalo da pošalju Lejlanda na spavanje. Zbog toga su prijatelji predlagali Hejli da uspostavi rutinu odlaska u krevet i da to bude u osam uveče, kad inače većina mališana odlazi na spavanje.

Ali, dečak to nije prihvatao.

- Nekad je znao da vrišti i objašnjava kako nije umoran. Ubrzo sam shvatila da mu ni trening neće pomoći da se izmori pred spavanje, pa sam digla ruke od uvođenja ikakve rutine. Zato moj sin svake večeri odlazi na spavanje onda kada poželi, bez neprijatnih scena kakvima su često izloženi i mališani i roditelji kad krene ubeđivanje zbog odlaska u krevet - kaže Hejli.

Ona tvrdi da nije loš roditelj, već samo inspiriše sina da uči na sopstvenim greškama.

- Dozvoljeno mu je da koristi telefon samo tokom vikenda. Ako predugo ostane budan, sutradan spava do 11 sati. Uveče ne želi moju pažnju, prija mu da gleda TV program ili da se igra u svojoj sobi. Uspešan je u školi, mnogo se bavi sportom i ne koristi mobilni telefon niti kompjuter tokom nedelje - objašnjava Hejli.

Ona ima poruku za sve roditelje koji se negativno izjašnjavaju o njenoj odluci da Lejlanda ne šalje na spavanje s prvim mrakom:

- Kad je reč o roditeljima koji teraju svoju decu da odu na spavanje u šest uveče i provedu u krevetu narednih 12 sati, oni zapravo odgajaju decu koja ne umeju da misle svojom glavom.

Video: Grgotanje! Metoda za uspavljivanje beba

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • teorija zavere

    16. mart 2022. | 12:01

    Bolid. Postoje hormoni koji se luče dok je dnevno svetlo i hormoni koji se luče dok je mrak. Telu je potrebno da se odmori u toku noći. Neka mu obezbedi dovoljno aktivnosti u toku dana pa će zaspati na vreme!

    Podelite komentar

  • Viki

    16. mart 2022. | 13:45

    Moj sin u tom nizem uzrastu je mogao ici kad zeli na spavanje. On bi zaspao u sedam uvece i budio se u cetiri ujutro. Srecom nije nikog budio tako rano nego je crtao satima. Sada je odrastao i bavi se umetnoscu. Uvek sam ga podrzavala u svemu i izrastao je u divnu odobu.

    Podelite komentar

  • Sima

    16. mart 2022. | 09:41

    Bravo za majku.

    Podelite komentar