• 0

Njeno visočanstvo tetka: Ona je dobra vila i doktorka za probleme, nerpocenjivi dar detinjstva

Njena uloga je jedna od najvažnijih u odrastanju dece, jer je manje od roditelja, a mnogo više od svih drugih članova porodice - ona je tetka

  • 0
tetka, deca, dete, radost porodica Foto: Shutterstock

Ljubav tetke i deteta njenog brata ili sestre je uglavnom nešto posebno i potpuno drugačije. Tetke, kada se deca rode, trče svaki čas da vide svoju "malu igračkicu" , a kada se povedu one nazobilazne polemike na koga mališan liči, čuje se i onaj čuveni stih "moja pamet kaže tetka…".

Tetke, naročito one koje još nemaju svoju decu, uglavnom skoro pa ravnopravno dele ulogu sa roditeljima.

A za zdravo odrastanje deteta najbitniji su stabilni porodični odnosi, ali i bar jedna osoba u koju će imati bezgranično poverenje i koja će mu biti manje od roditelja, a više od svih drugih.

Ta uloga, za decu koja imaju sreće, da im mame i tate imaju sestre pripada njenom veličanstvu - tetki.

Duško Radović je rekao čuvenu rečenicu koja možda i na najbolji način opisuje ulogu tetke u životu mališana: "Mame, rađajte deci sestre, jer sestre postaju tetke, a tetke su najlepši, nezamenjivi dar svakom detinjstvu".

- Uloga tetke je uz ulogu majke jedna od najlepših na svetu. Postala sam tetka jedne devojčice šet godina pre nego što sam rodila svoje dete. Moj odnos s njom je od početka bio potpuno drugačiji , a ljubav koju osećam je skoro potpuno ista kao za svoje dete - priča Olga Mitrović.

Ona dodaje da je njena bratanica sada devojka koja ima 18 godina i da je u ovom periodu uloga tetke posebno važna, jer tetka je ustvari najbolja drugarica koja ima životno iskustvo mnogo veće od vršnjakinja.

- U ovom uzrastu tetka je savetnik, najbolja drugarica i saveznik, jer su sada teme na koje se razgovara mnogo ozbiljnije - deli Olga svoje iskustvo tetke.

Važna uloga tetke počinje već prvog dana kada beba stigne na svet, a naročito kada je donesu kući iz porodilišta. Tih dana rađa se posebna, slobodna i bezuslovna ljubav za sva vremena. Veza koja je neraskidiva i onda kada tetka dobije svoje dete. Ponos koji tetka ima u očima, dok drži to tek rođeno malo biće u naručju, ne viđa se često.

- Ta ljubav je posebna i bezgranična, naročito ako nemate još svoje dete. Za moje dve devojčice, umem da kažem u šali, to je rodila tetka - priča Snežana Jovanović, tetka dve devojčice.

Ona kaže da je sreća beskrajna i obostrana radost prilikom susretu, a da su ljubav i veze među njima sve jače.

Tetke su spremne na svakakve ludosti kada su deca u pitanju. Ako vidite odraslu ženu koja se ljulja u parku pored deteta na ljuljašci ili koja s njim gazi po baricama i blatnjava je kao mališan, teško da je to mama. To je uglavnom tetka.

S njom je sve dozvoljeno i ona sve razume, a poverenje, koje deca osećaju sa svojom tetkom, zaista je nezamenjivo.

tetka, deca, dete, radost porodica Foto: Shutterstock

Dobra vila kojoj se poveravaju tajne 

Tetka je dobra vila kojoj se poveravaju sve tajne nezavisno od uzrasta deteta.

- Roditelji vrlo često nisu svesni koliko je značajno kada deca imaju tetku, jer ona je u vaspitanju njihov najveći saveznik - kaže za Ona.rs psiholog Ana Popović.

Ona navodi da je to vrlo često odnos poverenja koji traje zauvek.

- Mnoge žene rođenje dece od brata ili sestre smatraju ništa manje važnim od toga da imaju svoju decu. Češće ćete čuti tetke nego roditelje da s ponosom pričaju o deci - kaže psiholog.

Ona ističe da je ta veza između dece i tetki jača sa odrastanjem mališana i da je to odnos koji je daleko rasterećeniji od roditeljskog.

- Pored velike ljubavi, deca od tetke dobijaju ono što je najvažnije, a to su tolerancija i podrška i ogromno razumevanje. Deca tetke uglavnom doživlajvaju kao doktorke za probleme - kaže Popović.

Ona ističe da je to zato što tetke skoro nikada "ne treniraju strogoću" već s decom razgovaraju nežno, što ponekada može da ih učini mnogo većim autoritetom od svih ostalih članova porodice.

- Deca osećaju da su voljena, a tetke na blag način postavljaju granice koje su njima potrebne. Neretko se dešava da žene koje su tetke, a nemaju svoju decu ponekad i nemaju potrebu za tim, jer im sestrići ili bratanci daju osećaj ostvarenosti u tom pogledu - ističe Popović.

Ona napominje da je tetka dragocena figura u životu svakog mališana za njegovo odrastanje i vaspitanje.

- Tetka je značajna u vaspitanju, ali na indirektan način. Ona i ne bio trebalo da deluje na mališane kao roditelj, već bi trebalo da bude ta fina, tanana spona između dece i roditelja. Zato su roditelji koji imaju sestre, zaista srećni - ističe Popović.

Tetka ima tu prednost da nema odgovornost roditelja, pa ima tu beneficiju da u odnosu sa decom može da pokazuje svoju detinjastu stranu. Međutim, tetka vrlo često, naročito devojčicama, može da bude uzor i model od koga preuzimaju ponašanje.

Majka fotografiše bebu, beba, mobilni telefon Foto: Shutterstock

Tetka je glavni saveznik i savetnik 

- Često ćete, naročito kod devojčica koje imaju tetke, videti da njih dve liče. Možda ne po fizičkim karakteristikama, ali po ponašanju, manirima, stavovima i nekoj, uslovno rečeno, životnoj filozofiji. Devojčicama je neretko u odrastanju model tetka, ona je dok su male neka vrsta njihovog idola - ističe sagovornica Ona.rs.

Odrasli ljudi najlepše uspomene iz detinjstva vezuju za momente koje su provodili da tetkom.

- Uloga tetke posebno je značajna u pubertetu. Ona onda postaje pravi oslonac kao prijatelj koji priča sa decom o životu i daje prave savete. Dok su u tom dobu adoslescencije i prvih separacija roditelji, kako to deca kažu "smarači", tetke su one "kul" osobe, pune razumevanja i korisnih saveta - ističe Popović.

Ona navodi da je to potpuno razumljivo, jer roditelji zbog velike odgovornosti, srahova i briga, pred decu postavljaju mnoge zahteve, ali neretko i zabrane i kazne.

- Za decu starijeg uzrasta tetka postaje glavni savetnik i saveznik. Ona je ta koja im daje uputstva u mnogim situacijama s kojima se suočavaju prvi put u životu, pa se ponekad prvo njoj povere, jer se plaše reakcije roditelja - ističe Popović.

Ona zaključuje da je uloga tetke u životu svakog deteta i u njegovom razvoju nepocenjiva i da ko ima tu sreću da ima tetku dobio je saveznika i najiskrenijeg prijatelja za ceo život.

- Naravno, ovde je neophodno naglasiti i da odnose tetke sa detetom determiniše i njen odnos sa roditeljima mališana. Što su porodični odnosi zdraviji i što su članovi porodice bliskiji, to će i odnos teteke i deteta od brata ili sestre biti dublji i povezaniji - objašnjava Popović.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica