• 1
 ≫ 

7 suptilnih pokazatelja da niste još spremni da budete roditelj

 ≫ 

Da bi i vi i dete koje ćete imati bili srećni, potrebno je da budete voljni za jednu od najzahtevnijih, najlepših i najvažnijih uloga u životu

  • 1
Trudnica, trudna žena i muž, budići roditelji, porodica Foto: Shutterstock

Roditeljstvo je jedan od najvećih izazova s kojima se suočava većina ljudi, a deca u život unose posebnu radost i traže odricanja na koja u nekim periodima života nismo spremni.

Da bi i vi i dete koje ćete imati bili srećni, potrebno je da budete spremni za jednu od najzahtevnijih, najlepših i najvažnijih uloga u životu.

Međutim, ukoliko svesno ne birate da budete roditelj, postoji mogućnost da u roditeljstvu, a ni u detetu ne uživate i da vas to učini nezadovoljnim.

- Roditeljstvo će vam pružati najneverojatnije trenutke u životu, međutim to je velika odgovornost za koju bi se trelalo pripremiti. Uvek ćete se pitati da li zarađujete dovoljno novaca, a straha nikada ne nedostaje – kaže licencirani mentor i savetnik za život dr Džejmi Kulaga.

On tvrde da postoji sedam pokazatelja koji ukazuju na to da još psihički niste spremni za bebu, a ni za roditeljstvo.

1. Ne možete da zamislite život u kome ne radite samo ono što vi želite

Iako roditeljstvo ne znači da nikada nećete ići na koncert, u restoran ili da u bioskopu gledate film koji počinje posle osam sati uveče, to može značiti  ipak da ćete morati da se odreknete stvari u kojima ste nekad uživali - barem neko vreme.

- U redu je biti sebičan. Sebičnost ima lošu reputaciju u našem društvu, ali ponekad vas sebičnost može učiniti boljom i pripremljenijim roditeljem - kaže dr Kulaga.

Na primer, u redu je želeti da putujete svetom, provodite vreme s novim supružnikom i napredujte u struci pre nego što dobijete dete. U tim trenutcima u vašem životu, morate biti sebični kako biste mogli dovršiti neke glavne životne ciljeve koji će opremiti vašu buduću porodicu.

2. Ne štedite novac 

Ako niste spremni da štedite novac i da se odreknete nekih svojih "luksuza" sigurno vam još nije vreme za bebu.

Ukoliko pri pomisli da li biste radije kupili ruž ili neku igračku, vaša odluka bez dileme pada na prvi izbor, ako ste žena, sačekajte još neko vreme sa majčinstvom dok ne budete potpuno spremni da se, zarad novog bića u vašem životu.

- Čak i samo osnovne potrebe kao što su hrana, pelene, odeća koštaju puno. Morate biti spremni na neka lična odricanja ili imati novac namenjen za to kako bi izbegli probleme koji se mogu javiti - kaže dr Kulaga.

Porodica Foto: Shutterstock

3. Ne volite da tražite  pomoć

Kažu da je potrebno selo za odgoj deteta, a to je, slobodno možemo reći, donekle istina. Međutim, ako niste tip koji traži pomoć, čak i kada vam je očajnički potrebna, možda ćete se osećati napuštenima kada stigne dete.

- Ne možete u toj situaciji sve sami. Kada imate decu, potrebni su vam lekari, prijatelji, ustanove, zajednica, lokalni resursi tako dalje - kaže dr Kulaga.

4. Frustrira vas pomisao da nešto može da vam poremeti planove

Sa decom nema situacija da ako vam padne na pamet sutra možete da se spakujete i odete na neko putovanje, jer ona imaju školske obaveze kada malo odrastu. Dok su mali takav plan može da vam poremeti iznenadna viremija koju je dete "zakačilo" u vrtiću.

- Deca napreduju kada imaju stabilnost. To smanjuje anksioznost u njihovim životima, pa je potrebno da imaju osećaj sigurnosti, a nagle promene bez pripreme deteta na iste nisu poželjne - kaže stručnjak.

On ističe da, kada stigne dete, bar deceniju moraćete da se odreknete svojih prioriteta i stavite detetove na prvo mesto.

5. Ne volite upoznavanje novih ljudi

Sviđalo vam se to ili ne, imati dete znači da ćete neizbežno upoznati na desetine, ako ne i na stotine novih ljudi tokom prvih nekoliko godina života - a mnogi od njih će hteti da se druže sa vama. Od vaspitača, pa onda učitelja, roditelja željnih druženja, vaš će život iznenada biti preplavljen svežim licima.

6. Niste spremni za odgovornost

Iako je lepo zamisliti da se vi i vaše dete slažete kao prijatelji, činjenica je da roditeljstvo i prijateljstvo jednostavno nisu ista stvar, a to znači da ćete morati da preuzmete odgovornost.

Zamislite: ako ne možete da odlučite gde ćete da odete na večeru, kako ćete donositi važne odluke o zdravlju i sigurnosti druge osobe za sledećih 20 godina?

foto Pixabay foto Pixabay

7. Želite dete jer će to od vas i vašeg partnera učiniti porodicom ili zato što vaši roditelji žele unuke

Ideja o porodici  je utešna za mnoge ljude, ali imati decu nije garancija da ćete vi i vaš partner biti srećniji. Iako ćete zajedno biti roditelji toj deci do kraja života, nema nikakve garancije da će se vaš odnos potrajati - na kraju, deca mogu biti ozbiljan izvor stresa, čak i u onim vezama koje su se činile stabilne.

Čak i kao odrasle osobe, želja da zadovoljite svoje roditelje može biti jedan od onih razloga zbog kojih radite neke stvari. Ali na kraju, i ako su prilično uključeni u život vaše dece, vi ste ti koji ćete podizati tu decu, a ne vaši roditelji.

- Ako želite da imate decu samo zato što je to društveno prihvatljiva norma i što ispunjavate možda želje svojih roditelja, to je još jedan znakova da ne biste trebalo da "uskačete" u roditeljstvo - kaže dr Kulaga.

Video: Ova mama je s lakoćom naterala decu da jedu povrće: Trik je oduševio milione roditelja

(Ona. rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • DARKO 100%

    19. mart 2022. | 19:58

    Moras mozak da sredis,i da budes spreman za pozrtovanje vremena i novca

    Podelite komentar