• 0
 ≫ 

Četiri saveta kako da roditelji održe dobar odnos sa tinejdžerom: Ključ je u slušanju i prihvatanju

 ≫ 

Vrtlog puberteta, hormoni, "lude" godine i sve veća potreba za samostalnošću mogu da budu teški za svakog roditelja

  • 0
majka, ćerka, roditelji, tinejdžeri, pubertet Foto: Shutterstock

Kao što zna skoro svaki roditelj čije je dete u odrastanju stiglo do ovog razvojnog doba, adolescentske godine su možda najveći izazov s kojim  se sučavamo u vaspitanju.Vrtlog puberteta, hormoni, srednjoškolske ili "lude" godine i sve veća potreba za samostalnošću mogu da budu teški za svakog roditelja. 

Velika je veština prepoznati da dete ima problem ili ispratiti njegove pormene u ponašanju i na vreme reagovati.

- Period adolescencije podrazumeva neku vrstu otuđenja od roditelja i potrebu da deca što više vremena provode sama, u svojoj sobi i sa svojim vršnjacima. To nije ništa neobično za taj uzrast, a to koliko će tinejdžer imati poverenja da roditeljima kaže probleme koje ima, zavisi od odnosa koji su sa decom gradili u pretpubertetskom periodu - kaže za Ona.rs psiholog Ljubica Bogetić.

1. Slušajte više nego što govorite

Tinejdžeri, poput odraslih, žele da ih  poštujemo i slušamo. Uvek  budite "sigurna" i pristupačna osoba kojoj dete može i sme da se poveri. To ne znači da morate da prihvatite ili se složite sa svime što vaš tinejdžer kaže, ali dopuštanje da govori slobodno omogućava mu da čuje svoje ideje naglas. Takođ, to daje uvid u njihove sposobnosti rešavanja problema i ograničenja.

- Deca se u tom uzratu otvaraju roditeljima onoliko koliko procene da je potrebno. Oni poznaju dobro mame i tate i znaju kako bi mogli da reaguju na određenu situaciju. Kada bi mogli da se dovedu u situaciju da budu kažnjeni ili da istrpe kritiku, a kada će roditelji sa razumevanjem prihvatiti njihovu priču. Zato je važno da se postavite tako da mogu da budu  sigurni da ih slušate i da mogu da vam se povere - objašnjava psiholog.

2. Verujte im i dajte im prostora za druženje s vršnjacima

Iako se možda ne slažete sa njihovim društvom, izbegavajte da dajete komentare o njihovim prijateljima. Umesto toga, pokušajte da razvijete i bolju komunikaciju i pitajte ih šta rade zajedno. Raspravite o opasnostima bavljenja štetnim ili nezdravim aktivnostima i predložite zabavne alternative. Ako  za to postoiji mogućnoste, pozovite njihove prijatelje kod vas u kuću kako biste saznali više o njima.

majka grdi dete, svađa, roditelji deca, tinejdžeri, laganje, roditeljstvo, svađa, dete Foto: Shutterstock

3. Provodite vreme zajedno

Provođenje kvalitetnog vremena zajedno odličan je način da ojačate odnos sa svojim tinejdžerom. Život često može da bude užurban, zbog čega se tinejdžeri mogu osećati zaboravljenim ili malo zapostavljenim.  Zato odvojte vreme svakog dana i družite se sa tinejdžerom kako bi se on ili ona osećali prihvaćenim i imali osećaj da su vam važni.

4. Postavite granice

Možda imate mlađu odraslu osobu u kući, ali ste vi i dalje ipak neko ko vodi računa o njoj i  vaše dete bi trebalo da zna i da mu bude jasno da ste vi ta osoba koja i dalje postavlja granice. Morate naglasiti važnost postavljanja granica svom tinejdžeru mirno i čvrsto. Bez granica, tinejdžeri mogu ući u odraslo doba sa pogrešnom percepcijom da imaju previše slobode.

- Tinejdžerske godine su turbulentno razdoblje i za roditelje i za tinejdžera, ali to ne znači da su nužno "noćna mora". Redovini razgovori, slušanje i razumevanje mogu da pomognu roditeljima da uspostave neraskidivu vezu sa svojim tinejdžerima - zaključuje Bogetić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica