Quantcast
 • 3

Odnos oca i kćerke u detinjstvu određuje koji će tip žene ona biti: "Amazonka" ili "večita devojčica"?

- Od tipa ličnosti oca uz kojeg rastu, devojčice će kao odrasle žene ispoljavati neke dominantne osobine koje će uticati na njihov izbor partnera, uspeh u poslu, ali i samopouzdanje - kaže za Ona.rs psihoterapeut Ana Popović

 • 3
otac kćerka vaspitanje

Foto: Shutterstock

Većina tekstova o vaspitanju dece veći akcenat stavlja na ulogu majke, naročito u najranijem dobu odrastanja. Ali, i za devojčice i za dečake uloga oca je vrlo bitna.

Dečaci imaju identifikaciju s njim, on im je uzor, dok za devojčice odnos sa tatom u ranom detinjstvu u velikoj meri određuje u kakvu će ženu odrasti jednog dana.

Za mnoge žene odnos s ocem ispunjen ljubavlju i poverenjem predstavlja nedostižni ideal.

Kako kažu psihoterapeuti, u radu sa ženama često sreću one kojima je teško da prihvate tu mušku stranu sebe, najčešće nesvesne da u njima uopšte postoji taj deo ličnosti. Ako je odnos s ocem bio nefunkcionalan, tada žena kao odrasla osoba bira, održava i teško prekida veze sa pogrešnim partnerima, ima nisko samopoštovanje i samopouzdanje, bori se sa usamljenošću i osećajem praznine, radi posao koji je ne ispunjava, ima strah od odbacivanja...

- U zavisnosti od ponašanja oca u detinjstvu, većina žena u odraslim godinama zauzima stav "večite devojčice" ili "Amazonke" koja je uvek spremna za borbu - kaže za Ona.rs psiholog Ana Popović.

Ona objašnjava kakva ponašanja očeva "rađaju" ovakve odrasle žene, odnosno kako one u skladu sa tim biraju partnera, organizuju svoj život, koliko su uspešne u poslu…

- Uglavnom su najčešća dva tipa očeva koja se pojavljuju u psihoterapeutskoj praksi - "slab otac" i "prestrog otac". Naravno da postoje i oni očevi koji su imali kvalitetan i zdrav odnos sa svojim kćerkama, ali njihove devojčice kao odrasle žene nemaju potrebu da potraže pomoć terapeuta - objašnjava Popović.

Otac tata dete ćerka poklon očevi

Foto: Shutterstock

Ona navodi da je "slab otac" tip tate koji nema uspostavljen red i disciplinu, ne ume da postavi granice i pošto ih on nema, ne može da ih prenese ni na svoju decu, a posebno na kćerke.

- Takvi očevi najčešće ostaju u ulozi večitih dečaka, pa i pored toga što su veliki kreativci, nisu skloni da taj talenat iskoriste. Uglavnom ovaj tip oca nije sposoban da se nosi sa roditeljskom ulogom, često nije prisutan, a glavnu ulogu prepušta majci ili potpuno napušta svoju decu. Takvi muškarci često za partnerke biraju žene koje su njihova potpuna suprotnost. Devojčice koje odrastaju uz ovakve očeve, sa druge strane imaju vrlo ambicioznu majku koja teži perfekcionizmu i koja ima potrebu da sve kontroliše - kaže terapeut.

"Slab" tata

Ona navodi da je takva žena potisnula svoje ženske osobine i preuzela ulogu muškarca koji je "slabiji".

- Devojčica koja raste u takvim porodičnim odnosima ima potrebu da, s jedne strane bude jaka kao majka, da može sve sama i nesvesno beži i potiskuje slabosti oca. Kasnije kao odrasla žena ona beži od svojih slabosti, ali je one sustignu, kao što nas stiže sve od čega bežimo - objašnjava sagovornica Ona.rs.

Ona dodaje da uz "slabog oca" odrastaju žene koje postaju "večite devojčice".

- To su žene koje ne umeju da kažu "ne", teško postavljaju granice, plaše se i uspeha i neuspeha, ostaju u lošim emotivnim vezama, ubeđene su da ne mogu same da žive, imaju nisko samopoštovanje i samopouzdanje i umeju da budu povremeno vrlo impulsivne - navodi Popović.

svađa, otac, ćerka

Foto: Shutterstock

"Prestrog" otac

Ona ističe da su nasuprot njima devojčice koje su rasle uz "prestrogog oca" i rigidan stil očinskog vaspitanja.

- To su očevi koji su suviše strogi  i autoritativni, nepopustljivi, kruti, hladni i umeju da izgledaju ravnodušno. Oni u vaspitanju postavljaju stroga pravila, traže rad, red i disciplinu. Skloni su čak i fizičkom kažnjavanju za neispunjena očekivanja. Vrlo je moguće da su i sami rasli uz takav model vaspitanja. Devojčice koje imaju takve očeve vrlo rano nauče da se odvoje od svojih osećanja i odbace svoje ženske karakteristike. Još dok su male nauče da nikada ne smeju da pogreše, da moraju da budu najbolje u svemu, u školi, u sportu… - kaže psihoterapeut.

Ona dodaje da taj model ponašanja većina zadržava i kao odrasle žene, pa su takve žene izrazito samokritične i stroge prema sebi, ali i prema drugima. One su obično poslovno vrlo uspešne, dobre u onome što rade, ali često ne postoji muškarac koji može da "zadovolji" njihov kriterijum, pa su same i uglavnom emotivno neostvarene.

- Strogi očevi za partnerke uglavnom imaju "večite devojčice" koje ne preuzimaju odgovornost, pa iz tog razloga njihovo dete preuzima osobine oca. Ovakvi porodični odnosi "rađaju" žene koje su u odraslom dobu "Amazonke" koje su usvojile muška načela, a potisnule ona ženska.

One su krute, sklone poštovanju pravila, perfekcionisti, imaju visoka moralna načela, guše svoju ženstvenost… To su one žene koje "uvek i sve mogu same". One odbacuju svoja osećanja, a slabosti skrivaju intelektom - pojašnjava Popović.

dete, devojčica, majstor, alat

Foto: Shutterstock

 "Amazonka" ili "večita devojčica" ili... 

Ona dodaje da ovakve žene, ukoliko to ne prepoznaju i ne suoče se sa sobom, za partnere uglavnom biraju "večite dečake", koji su sušta suprotnost njihovom ocu.

- Onako kako "Amazonke" svoj prikriveni bes umeju da usmere prema muškarcu kao kritiku i napad, tako "večite devojčice" odlikuje pasivna agresija, odnosno potisnuti bes koji se manifestuje kao manipulacija, laganje i žaljenje same sebe. Ova žena smatra da nije dovoljno dobra i da nikada neće ništa postići, pa stalno mašta o muškarcu koji će biti njen spasilac - kaže terapeut.

Za razilku od njih, kako navodi sagovornica Ona.rs, "Amazonke" su sposobne, samostalne i najčešće ostaju same, jer ne čekaju nikoga da ih spasi.

- One su druga krajnost od "večitih devojčica". Ove žene imaju oklop kojim kontrolišu bes i koji ih drži zaštićenim. Kada bi nestao oklop, iz njih bi izvirali bes i pobuna, koji su potisnuti još u ranom detinjstvu zbog strogosti oca. Bes ovih žena najčešće je usmeren prema partneru, od kojeg uglavnom nesvesno imaju potrebu da naplate dugove iz prošlosti - objašnjava Popović.

Na pitanje šta je rešenje i kako se suočiti, terapeut odgovara:

- I "večita devojčica" i "Amazonka" jednako su ranjive, jer je svaka od njih odbacila jedan deo sebe,  "Amazonka" ženski, a "večita devojčica" muški aspekt. One tokom života zapravo tragaju za tim odbačenim delom. Da bi postale celovite, što jeste put do sreće, moraju to da osveste i prihvate onaj deo sebe koji su odbacile još u detinjstvu. Neke žene to uspeju da urade same, a nekima je potrebna pomoć psihoterapeuta - ističe Popović.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

 • Realno

  3. april 2022. | 22:48

  Lepo objašnjeno... Al nije sve crno-belo. Sestra i ja imamo istog oca, živeli smo zajedno, po istim pravilima... Otac uglavnom strog ali i požrtvovan, posvećen... Ona je starija i upravo ta devojčica, a ja Amazonka. Važan je i karakter deteta, ne može se sve generalizovati.

  34
  3

  Podelite komentar

 • Zena

  3. april 2022. | 19:01

  Koliko istine…. 😢

  20
  3

  Podelite komentar

 • Maca

  5. april 2022. | 05:18

  Tako je uvek su roditelji krivi. To i ja kažem mom mužu pre nego ga isteram napolje.

  1
  0

  Podelite komentar