• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Praznici su važni za decu: Psiholozi otkrivaju zašto je Vaskrs bitna porodična svetkovina

Vreme čitanja: oko 3 min.

Praznici su vreme okupljanja porodice, a Vaskrs ima posebnu simboliku zbog radosti koju donosi

  • 0
Vaskrs porodica slavlje Uskrs Foto: Shutterstock

Proslava Uskrsa ili Vaskrsa u krugu porodice značajna je i dragocena kako za decu, tako i za sve ostale članove porodice, jer budi osećaj pripadnosti, sigurnosti i bliskosti.

Ovaj jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika obično pada u proleće, što mu daje dodatnu lepotu i čar i otvara mogućnost za uživanje svih generacija.

Psiholozi kažu da je ovaj praznik posebno značajan, jer razvija kod najmlađih osećaj zajedništva i pripadanja, ali i predstavlja odličan način da se kod dece podstakne i kreativnost.

- Uskršnja atmosfera radosti i zajedništva, upotpunjena porodičnim pripremama za praznik, povezuje ukućane i osnažuje međusobne odnose - kaže za Ona.rs psiholog Marija Ristić.

Ona ističe da se slavljenjem praznika neguju porodična tradicija i gradi lični identitet dece.

- Upoznavanjem sa običajima i njihovim ponavljanjem iz godine u godinu deca stiču navike i vrednosti koje će vrlo verovatno preneti i na svoje potomke. Dok deci pričamo o lepim događajima iz našeg detinstva, učimo ih da i sami pamte posebne trenutke. Slušajući priče roditelja, baka, deka o tome kako je to nekada bilo, deca grade čvršće emocionalne veze sa roditeljima, ali i njihovim precima - kaže Ristić.

Opšte je poznato, kako objašnjava psiholog, da deca posebno uživaju u prazničnim običajima.

- Praznici deci daju osećaj radosti i ispunjenosti, a njihovim ponavljanjem iz godine u godinu stvara se osećaj sigurnosti. Uključivanjem dece od najranijeg uzrasta u porodične običaje poput sakupljanja bilja za dekoraciju, farbanja jaja, ukrašavanja kuće, postavljanja praznične trpeze, podstiče se njihova samostalnost, jača samopuzdanje i daje im se na važnosti - navodi naša sagovornica.

Kako navodi, deca se naravno raduju i prazničnim poklonima koje dobijaju, ali naglašava da je od svakog materijalnog dara važnije da dobiju ljubav i pažnju roditelja i bližnjih.

- Važno je da ih naučite da oni poklanjaju, takođe. Podstaknite kreativnost kod dece tako što ćete im dati priliku da sami naprave uskršnju čestitku za nekoga koga mnogo vole, ali i da oni oboje svoje jaje ili ono koje će pokloniti nekom. Uključite ih u dekorisanje doma, postavljanje praznične trpeze... Oni će u tome uživati, osećaće se ispunjeno i važno - savetuje Ristić.

Kako navodi psiholog, za osećaj zajedništva potrebna je i igra cele porodice, pa bi bilo lepo da odvojite i zajedničko vreme za zabavu.

Vaskrs porodica slavlje Uskrs Foto: Shutterstock

- Za decu je nezboravna zabava kucanje jajima i takmičenje ko će da pobedi. Ovo podstiče i razvija takmičarski duh, a tom izazovu ne odolevaju ni ona veća deca, pa ni adolescenti. To je zajednička aktivnost koja je zapravo pravi doživljaj za sve ukućane - kaže psiholog.

Ona dodaje:

- Proleće je, uglavnom je lepo vreme, pa sa decom posle praznične svetkovine ili kada Vaskrs prođe, možete da organizujete izlet i uživate u prirodi, puštanju zmajeva, igrama loptom... I za vas, ali posebno za njih to će biti momenti koje ćete pamtiti kao divne - ističe Ristić.

I psihoterapeut pod  supervizijom Nedeljko Rvović saglasan je da su praznici izuzetno značajno vreme za svaku porodicu. Kako navodi, pored novogodišnjih praznika, uskršnji su najlepši i najšareniji i sjajna prilika da cela porodica što više vrema provede na okupu.

uskrs, mama, ćerka, farbenje jaja Foto: Freepik

- Praznici svakako predstavljaju idealno doba za provođenje više vremena sa decom. Kroz porodičnu povezanost, tradiciju i događanja dete razvija sopstveni identitet, emocionalnost, socijalizaciju i pripadanje, i tako zadovoljava potrebe za osećajima ljubavi, poštovanja, uvažavanja i prihvatanja - kaže psihoteraput Nedeljko Rvović.

On navodi da je to vreme kada dete usvaja pozitivna roditeljska iskustva u vezi sa praznicima, čime se uči da poštuje jednostavne, ali posebne životne trenutke i prihvata značaj međuljudskih odnosa u životu.

- Ovo je pravo vreme za stvaranje i negovanje porodične tradicije. Da bi nešto postalo tradicija, potrebno je ponavljanje. Roditelji sa svojom decom ponavljaju rituale iz svog detinjstva koje su njih naučili njihovi roditelji. Tako se dete uči porodičnoj tradiciji i kod njega se razvija osećaj pripadnosti. Decu treba učiti da život čine jednostavni trenuci sa porodicom, a da su praznici pravo vreme za njihovo stvaranje - ističe psihoterapeut.

On dodaje kako su porodična, praznična okupljanja posebno značajna dok su deca manja.

- Veoma brzo, čak brže nego što roditelji misle, doći će vreme kada će detetu postati dosadno sedenje kod kuće sa mamom i tatom, i kada će poželeti da praznike provodi sa društvom svog uzrasta. Zbog toga se potrudite da vreme sa svojom decom dok su manji iskoristite maksimalno - savetuje psiholog.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica