• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Običaji na Veliku subotu: Ovo je dan milosrđa i dobrih dela

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na ovaj dan, poslednji u postu, veruje se da se treba dostojanstveno spremiti za praznik Hristovog vaskrsenja

  • 0
Velika subota Isus

Foto: Shutterstock

Prema verovanju, Velika subota je poslednji dan nedelje žalosti zbog raspeća Hrista, koji bi trebalo provesti u miru i tišini, uz molitvu i post.

Predanje kaže da je ovo dan dobrih dela i milosrđa i da je poželjno učiniti neko humano delo. Stari su govorili da bi siromašnima trebalo dati hranu ili nešto novca što će vam se, prema verovanju, višestruko vratiti.

Na veliku subotu žene ne bi trebalo da rade ništa, naročito ne da pletu i vezu. Muškarci takođe na Veliku subotu ne rade teške radove u polju.

Prema verovanju ovaj dan bi trebalo provesti u tišini, molitvama, uz posnu hranu. Dan je namenjen za pripreme za proslavu velikog praznika. Kako predanje kaže, kuću bi trebalo očistiti rano ujutru, kao i umesiti kolače koji će se jesti na Vaskrs.

Ukoliko niste već ofarbali jaja, to možete da uradite i na Veliku subotu, ali što ranije ujutru, a u nekim delovima Srbije ovo je dan kada se jaja farbaju isključivo u crvenu boju.

I na Veliku subotu kao na Veliki petak trebalo bi da se pridržavamo strogog posta, a do uveče se jede samo hleb i pije voda.

Najvažnije je da na ovaj dan učinite neko dobro delo - nahranite gladog, pomognete siromahu...

Na Velku subotu se pticama mrvi i daje da kljucaju prošlogodišnja čuvarkuća, što je običaj u nekim delovima Srbije. Ali se ovo jaje nikako ne daje drugm životinjama, jer se ptice smatraju glasnicima anđela.

Na povečerju se tihuje, a preporučljivo je, po starom verovanju, da se ode i na liturgiju u crkvu, jer se te večeri svi spremaju za najradosniji praznik koji dolazi sutradan.

Video: Liturgija u Sabornoj crkvi na Veliku subotu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica