• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Beli anđeo: Najpoznatija freska Srbije u neraskidivoj vezi sa Vaskrsom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kada je NASA 1962. godine poslala u svemir poruku potencijalnim vanzemaljskim bićim, prva u toj poruci bila je slika Anđela, simbola svekolikog mira

  • 1
Beli anđeo, manastir Mileševa

Beli anđeo, manastir Mileševa / Foto: Snežana Trifunović

Beli anđeo, najpoznatije freske Srbije, ubraja se u visoke domete evropskog slikarstva. Deo je kompozicije Mironosice na Hristovom grobu iz manastira Mileševa, a upravo u praznične dane, uoči Vaskrsenja Hristovog, posebno osećamo simboliku ove monumentalne freske.

Freskom dominira Arhanđel Gavrilo, koji, obučen u beli hiton, sedi na kamenu koji je zatvarao grob Hristov i mironosicama rukom pokazuje prazan grob - mesto Hristovog vaskrsnuća. Belina velike figure toliko je dominantna, kao i vest koju anđeo javlja, da je cela kompozicija po njoj ponela naziv – Beli anđeo.

Freska nepoznatog autora od očiju javnosti je bila skrivena sve do 20. veka. Naime, u 16. veku je preko nje naslikana druga freska, a Beli anđeo se ukazao prilikom restauriranja manastira gotovo 400 godina kasnije. Smatra se prvim delom renesanse nastalim u srednjovekovnoj Srbiji.

Pored toga što je na fresci predstavljen anđeo koji nosi poruku pobede života nad smrću, kompozicija je postala i prvi satelitski video-signal između Evrope i Severne Amerike. Kada je potom NASA, 1962. godine poslala u svemir poruku potencijalnim vanzemaljskim bićim, prva u toj poruci bila je slika Anđela, simbola svekolikog mira. Posle nje bile su i dve fotografiije - fotografja Kineskog zida i Prvog sletanja čoveka na Mesec.

Na stalnoj izložbi u firentinskoj bazilici Santa Kroče, pored dela Đota, Leonarda i drugih velikana umetnosti, 2012. godine na istaknuto mesto postavljena je i reprodukcija Belog anđela.

Simbol mira i ljubavi stoji na mileševskom zidu kao večna poruka i svakog Vaskrsa dodatno podseća na univerzalne vrednosti i lepotu kojima teži ceo svet.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Ранко

    29. april 2022. | 14:06

    А нато хтио да га бомбардује 99.!

    Podelite komentar