• 1
 ≫ 

Kako razvijati kreativnost i inteligenciju kod dece: Psiholog otkriva koje igre u tome pomažu

 ≫ 

Kreativnost, ali i inteligencija samo su donekle urođene osobine, a razvijaju se kroz igre sa decom i posvećenost najmlađima

  • 1
Dete igra mama tata kreativnost Foto: Shutterstock

Kreativnost i inteligencija se ne odnose samo na lepo pisanje, slikanje ili bavljenje nekom umetnošću, na inteligentne postupke, već su neophodne i kod svakodnevnih životnih situacija, zbog čega bi njihovom razvoju kod dece trebalo posvetiti posebnu pažnju.

Za inteligenciju važnu ulogu igra genetski faktor, ali to što smo rođeni obdareni značajnim intelektualnim mogućnostima, ne znači da na njima ne treba raditi i podsticati dodatno razvoj. Dečja inteligencija i kreativnost su nešto što može da se razvija i da se povećava.

- Možemo da kažemo da postoje određene intelektualne i kreativne predispozicije kod deca koje su im date na rođenju - kaže za Ona.rs psiholog Marija Ristić.

Ona dodaje da one verovatno neće biti potpuno realizovane ako se na razvoju ovih sposobnosti ne radi.

- Deca u mlađem dobu kroz igre uče odnose koji vladaju u svetu, saznaju, eksperimentišu i proveravaju valjanost svojih znanja. Kroz igru, mališani uče i razvijaju maštu, kreativnost i inteligenciju. U igračkama dete nalazi mogućnost za rešavanje brojnih pitanja - objašnjava psihoterapeut.

Ristić navodi da je uključivanje roditelja, kao prvih uzora i modela, u igru sa decom veoma važno, jer im donosi više benefita.

- Kroz igru sa decom stvaraju se bliže emotivne relacije između njih i roditelja, razvija se osećaj zajedništva, a posebno je važno što se na ovaj način podstiču kreativnost i inteligencija. Postoje, u zavosnosti od uzrasta, igre koje možete praktikovati sa decom, a koje će biti korisne za podsticanje intelektualnih i kreativnih veština. To je jedinstvena prilika da svi zajedno uživate, a pritom imajte na umu da je veoma dobra za vaše dete - navodi Ristić.

Ona predlaže nekoliko igara koje su korisne za razvoj inteligencije i kreativnosti, a u kojima možete porodično učestvovati.

Deca, porodica, roditelji, igra, dvorište, napolje, zabava Foto: Shutterstock

 Kockice

Kockice su jedna od prvih edukativnih igračaka. One nam omogućavaju da naučimo zakone fizike, da razvijamo kreativnost, da stvaramo iznova i nezamenjive su tokom najranijeg detinjstva. Uključite se sa decom u slaganje raznih oblika i pohvalite ih kada naprave nešto zanimljivo.

Slagalice

Sve vrste puzli, sitne ili krupne, drvene, kartonske, sa oblicima, bojama, savršene su da dete nauči nešto novo i da vežba svoje vijuge. Ovo ujedno može biti zabava za celu porodicu. Samo, pazite da ne pomažete suviše detetu, jer je cilj da ono samo nauči da uočava detalje.

Igre memorije

U uzrastu od pet, šest godina uključite igre memorije. Uzmite špil karata. Za decu koja još ne znaju brojeve ulogu će odigrati karte sa figurama. Izdvojte sa strane po dva mladića, kralja, dve dame i dva keca. Izmešajte karte i poređajte ih u dva reda. Neka dete okreće dve karte i potrudi se da zapamti njihov raspored jer pobednik igre je onaj ko uspe da spari više parova.

Srecna porodica, familija, useljenje, nova kuca Foto: Shutterstock

Pozorišna predstava

Napravite vašu porodičnu pozorišnu predstavu. Dovoljno vam je da znate neku pesmicu i da pustite mašti na volju. Igrajte "Strašnog lava", "Materinu mazu", podelite uloge i posle predstave razgovarajte sa detetom o likovima, porukama, jer ga na taj način učite da razmišlja i zaključuje.

Zamišljeni predmet 

Ova igrica posebno je kreativna za decu i u njoj rado učestvuju čak i kada su starijeg uzrasta. Poenta je da jedna osoba zamisli neki predmet koji se nalazi u prostoriji, a ostali da postavljaju pitanja koja će ih voditi do odgovora i pogađaju zamišljenu stvar. Naravno, ko pogodi, taj je pobednik.

Igre u prirodi

Vreme koje deca provode napolju veoma je važno ne samo za njihov fizički, već i intelektualni  razvoj, ali i podsticanje kreativnosti. Izađite u park ili šumu i zajedno napravite kućicu za ptice, dajte mališanima da je oboje i urede. Puštajte zmajeve ili se sa njima igrajte loptom, tako što ćete ih motivisati da izmisle neku svoju novu igru i pravila za nju.

- Ovo su samo neke od najboljih igara za podsticanje kreativnosti i razvoj inteligencije, a svaka porodica može da smisli i usvoji još neke igre koje oni smatraju da kod dece pobuđuju interesovanje - zaključuje Ristić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • DARKO 100%

    18. april 2022. | 19:21

    Nebi ja tu nista dodao a ni oduzeo ,pravo zbori Marija,ovo je po prvi put da je neko vrstan psiholog koji pravo objasnjava pravi odnos sa decom

    Podelite komentar