• 0

Da li ste čuli za pojam "mamin mozak": Ovaj organ posle porođaja "trpi" velike promene

Verovatno vam se, ako ste se ostvarili u ulozi mame, događa da zaboravljate neke uobičajene, dnevne stvari poput toga gde ste ostavili telefon ili ključeve

  • 0
beba, mama

foto Pixabay

Rođenje  dece u osnovi menja život roditelja, a naročito majki. Opšte je poznato da sa majčinstvom kod žena dolazi do fizičkih, ali i psihičkih promena.

Verovatno vam se, ako ste se ostvarili u ulozi mame, događa da zaboravljate neke uobičajene, dnevne stvari poput toga gde ste ostavili telefon ili ključeve, da se "izgubite" na pola rečenice i ne znate šta ste hteli da kažete...

Možda ste i čuli za pojam "mamin mozak", a ako ste nova mama ili je rođenje deteta pred vama, velika je šansa da ste već doživeli neke od ovih situacija.

Da li je "mamin mozak" stvaran ili se radi samo o neobičnoj koincidenciji? Klinički psiholog Betani Kuk je objasnila što se događa s mozgom žene kada dobije dete.

1. Siva masa u mozgu se smanjuje

Reč je o delu  mozga koji igra ključnu ulogu u našoj izvršnoj funkciji, regulisanju emotivnih stanja, socijalnoj svesti i svakom drugom obliku obrade informacija.

Jedno istraživanje iz 2016. godine pokazalo je promene u mozgu trudnica i novopečenih majki, a jedna od promena je i smanjenje volumena sive mase.

Međutim, to nije loša stvar. Prema mišljenju Kuk, teorija koja stoji iza smanjenja sive mase je ta da mozak novopečene majke postaje delotvorniji i sposoban za brigu o svom bespomoćnom, tek rođenom, malom biću.

Drugim rečima, smanjenje sive mase je korisna promena, jer omogućava ženi da rasporedi svoje resurse, odnosno da se posveti brizi o potomstvu.

2. Povećava se "obrezivanje" sinapsi

Ovo "obrezivanje" je prirodan proces u telu koji uključuje uklanjanje neurona koji više nisu korisni za mozak. Tokom i posle trudnoće povećava se količina "obrezivanja", što zapravo prati smanjenje sive mase. Radi se o procesu zahvaljujući kome mozak postaje "mršaviji i snalažljiviji" dok propušta stvaranje novih puteva, imajući na umu brigu za dete.

beba majka spavaju san

Foto: Shutterstock

3. Osećaj preopterećenosti i magle

Psihološki gledano, posle rođenja bebe majčinski mozak se pretvara u digitron koji nikad ne prestaje da računa, prati svaki pokret i zvuk bebe, kaže Kuk i dodaje da se posle porođaja događa toliko novog da se majčin um nikada ne može ugasiti ili staviti u stanje "na leru".

Smanjenje sive mase  i "obrezivanje" sinapsi su "otmene promene" koje se događaju u mozgu majke i koje su potvrđene istraživanjem, dok su osećaji preopterećenosti i magle stanja koja svaka majka svakodnevno doživljava. One su uglavnom posledica premora.

4. Rast prefrontalnog korteksa

Kako psiholog objašnjava, studije su pokazale rast u prefrontalnom korteksu mozga novopečenih majki, što je područje odgovorno za učenje, planiranje, odloženo zadovoljstvo i rasuđivanje. Otkrili su i rast u parijetalnim režnjevima, odnosno emocionalnom regulacijskom centru mozga, kao i u temporalnim režnjevima koji su povezani s empatijom i razumevanjem.

U osnovi, izvršne funkcije i pamćenje možda su privremeno pogođeni smanjenim funkcijama, ali kada postanete mama postajete sve bolji u mnogim drugim područjima, jer rast spomenut u ovom delu omogućava vam da bolje čitate i razumete neverbalne signale, da se dublje povezujete, da budete privrženiji... Osim toga, osigurava vam dodatno strpljenje koje je potrebno za brigu o bebi, ali i o sebi.

Starija mama, mama, beba, roditelj, dete

Foto: Shutterstock

5. Povećanje amigdale

Istraživanja su pokazala i da se posle pođaja povećava i amigdala kod žene, a to je deo mozga koji je uključen u obradu pretećih nadražaja i aktiviranje odgovora tela na njih.

Povećana amigdala čini majku osetljivijom na potrebe bebe i njene okoline kako bi svi bili sigurni, kaže Kuk za "PureWow".

6. Problemi s pamćenjem

Ako se suočavate sa zaboravnošću i osećajem da se kao "kroz mlaglu" sećate nekih stvari, a tek ste postali mama, to nije razlog za brigu.  Ovo su uobičajena stanja kod žena koje su tek postale majke.

Povećano mentalno opterećenje i smanjena količina sna takođe doprinose ovom osećaju ošamućenosti i zbunjenosti.

Prema mišljenju nekih istraživača, spomenute strukturne promena na mozgu mogu imati uticaj i na pamćenje i to ima, kažu, evolucijsku svrhu.

Kako objašnjava Kuk, postojala je pretpostavka da je evolucija "naterala" žene da zaborave bolove i ostala iskušenja trudnoće i porođaja, kao bi lakše prevazišle prve mesece gajenja dece i  kako bi se osigurao nastavak razmnožavanja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica