5 savršenih posnih predjela za Svetog Luku: Obogatiće vašu trpezu, nema koji gost neće biti oduševljen
Sveti Luka je dan kada porodice širom Srbije okupljaju oko stola i slave u miru i zajedništvu. Ako želite da pripremite posna predjela koja će zadovoljiti sve goste, a da pritom ne budu komplikovana i skupa, evo nekoliko predloga koji spajaju tradiciju i inovaciju.
1. Posna slana bajadera
Ova trobojna posna bajadera nije samo lepa za oko, već i bogata ukusima – kombinacija sira, tunjevine, krastavčića i začina savršeno osvaja goste.
Sastojci:
- 800 g posnog sira
- 250 g posnog margarina
- 200 g prezli
- 100 g susama
- 1 konzerva tunjevine
- 1 kašičica aleve paprike
- 3 kisela krastavčića
- manja veza svežeg peršuna
Priprema:
Kačkavalj ili sir izrendajte i umutite sa margarinom. Smesu podelite na tri jednaka dela:
Prvi deo: dodajte prezle i susam.
Drugi deo: umešajte oceđenu tunjevinu i alevu papriku.
Treći deo: dodajte sitno seckane krastavčiće i peršun.
Svaku smesu dobro izradite rukama.
U dublji pleh prvo stavite smesu sa prezlama, preko nje smesu sa tunjevinom, a na vrh smesu sa krastavčićima.
Poravnajte i ostavite u frižideru najmanje 3 sata da se stegne.
2. Pita sa ajvarom i pečurkama
Ovo posno predjelo spaja bogatstvo ajvara i nežnu teksturu šampinjona i praziluka – idealno za svaku priliku.
Sastojci:
- kora za pitu
- 1 praziluk
- 200 g šampinjona
- ajvar po ukusu
- malo ulja
Priprema:
Praziluk sitno iseckajte i izdinstajte sa malo vode i ulja. Dodajte šampinjone i kuvajte dok voda skoro potpuno ne ispari. Ako ostane malo tečnosti, koristite je za premazivanje kora.
Uzimajte po tri kore: prvu lagano poprskajte uljem, drugu premažite vodom od šampinjona ili običnom vodom, treću skoro celu premažite ajvarom.
Na kraju, duž kore rasporedite izdinstane šampinjone sa prazilukom i uvijte.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C dok pita ne porumeni.
3. Posna sarma – stari srpski specijalitet
Sarma je simbol domaće kuhinje i topline trpeze, a u posnoj verziji zadržava sve svoje čari.
Sastojci:
- veća glavica kiselog ili slatkog kupusa
- 100 g seckanih oraha
- 1 krompir
- manja glavica crnog i glavica belog luka
- 1 kašičica ljute tucane paprike
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica morske soli
- 2 kašike hladno ceđenog ulja
- 2 dl paradajz soka
- 2 dl vode
- 100 g skuvanog integralnog pirinča
- 100 g sojinih mrvica (ljuspice)
- 2-3 lista lovora
- 3 srednje šargarepe
- 1 veći koren paškanata
- 1 veći koren peršuna
- veza peršuna
- 1 srednji celer
Priprema:
Zagrejte ulje i izdinstajte crni i beli luk sa malo vode. Dodajte iseckanu šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna, dinstajte 7 minuta.
Dodajte začine i kuvajte još nekoliko minuta, zatim sklonite sa vatre i umešajte krompir, pirinač i prethodno natopljene sojine ljuspice.
Dodajte seckan peršun i orahe, malo paradajz soka i dobro izmešajte.
Listove kupusa prethodno obarite 7 minuta (slatki kupus) ili operite (kiseli kupus) i punite nadevom. Krajeve listova ušuškajte ka unutra i uvijte sarmice.
Poređajte u šerpu, nalijte rastvorom vode i paradajz soka, skuvajte, a zatim zapecite u rerni 20 minuta.
Ova posna predjela ne samo da poštuju običaje Svetog Luke, već donose i raznovrsne ukuse, boje i mirise na vaš sto. Bilo da pravite bajaderu, pitu ili sarmu, svaki recept donosi toplinu doma i osećaj zajedništva.
4. Šampinjoni u marinadi
Posno, osvežavajuće i aromatično predjelo koje se odlično služi hladno.
Sastojci:
- 600 g šampinjona
- sok 2 limuna
- 100 ml maslinovog ulja
- 200 ml supe od povrća
- 100 ml suvog čerija
- so, biber
- 2 kašike meda
Priprema:
Šampinjone očistite i stavite u činiju, prelijte limunovim sokom i ostavite 10 minuta u frižideru.
Zagrejte maslinovo ulje i prodinstajte šampinjone. Dolijte supu i čeri, pustite da proključa.
Začinite solju, biberom i medom. Skinite sa šporeta i ostavite da se ohlade.
Marinirajte u frižideru tokom noći i ukrasite grančicama peršuna ili bosiljka.
5. Bobove pihtije
Kremasto i zasitno predjelo, jednostavno za pripremu, a efektno na stolu.
Sastojci:
- 1 kg zrelog boba
- pola kašike brašna za zapršku
- beli luk po ukusu
- začinska paprika
Priprema:
Bob potopite u hladnu vodu 24 sata, zatim oljuštite i operite.
Kuvajte u hladnoj vodi 2–3 sata dok ne omekša.
Ispasirani bob začinite proprženim belim lukom i brašnom, po potrebi posolite.
Sipajte u plitke tanjire da se stegne, isecite na kocke i prelijte proprženom začinskom paprikom ili ukrasite crvenim lukom i mirođijom.
Ova posna predjela stvaraju bogatu i raznovrsnu slavsku trpezu, čuvaju duh tradicije i omogućavaju da svaki gost uživa u ukusima Svetog Luke.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Kako napraviti brze, novogodišnje kolačiće
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.