5 savršenih posnih predjela za Svetog Luku: Obogatiće vašu trpezu, nema koji gost neće biti oduševljen

J. V.
J. V.  
  • 0

Sveti Luka je dan kada porodice širom Srbije okupljaju oko stola i slave u miru i zajedništvu. Ako želite da pripremite posna predjela koja će zadovoljiti sve goste, a da pritom ne budu komplikovana i skupa, evo nekoliko predloga koji spajaju tradiciju i inovaciju.

1. Posna slana bajadera

Ova trobojna posna bajadera nije samo lepa za oko, već i bogata ukusima – kombinacija sira, tunjevine, krastavčića i začina savršeno osvaja goste.

Sastojci:

  • 800 g posnog sira
  • 250 g posnog margarina
  • 200 g prezli
  • 100 g susama
  • 1 konzerva tunjevine
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 3 kisela krastavčića
  • manja veza svežeg peršuna

Priprema:

Kačkavalj ili sir izrendajte i umutite sa margarinom. Smesu podelite na tri jednaka dela:

Prvi deo: dodajte prezle i susam.

Drugi deo: umešajte oceđenu tunjevinu i alevu papriku.

Treći deo: dodajte sitno seckane krastavčiće i peršun.

Svaku smesu dobro izradite rukama.

U dublji pleh prvo stavite smesu sa prezlama, preko nje smesu sa tunjevinom, a na vrh smesu sa krastavčićima.

Poravnajte i ostavite u frižideru najmanje 3 sata da se stegne.

posna pita sa pečurkama, pita sa pečurkama, pečurke, pita, posna pita, domaća pita Foto: Shutterstock

2. Pita sa ajvarom i pečurkama

Ovo posno predjelo spaja bogatstvo ajvara i nežnu teksturu šampinjona i praziluka – idealno za svaku priliku.

Sastojci:

  • kora za pitu
  • 1 praziluk
  • 200 g šampinjona
  • ajvar po ukusu
  • malo ulja

Priprema:

Praziluk sitno iseckajte i izdinstajte sa malo vode i ulja. Dodajte šampinjone i kuvajte dok voda skoro potpuno ne ispari. Ako ostane malo tečnosti, koristite je za premazivanje kora.

Uzimajte po tri kore: prvu lagano poprskajte uljem, drugu premažite vodom od šampinjona ili običnom vodom, treću skoro celu premažite ajvarom.

Na kraju, duž kore rasporedite izdinstane šampinjone sa prazilukom i uvijte.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C dok pita ne porumeni.

3. Posna sarma – stari srpski specijalitet

Sarma je simbol domaće kuhinje i topline trpeze, a u posnoj verziji zadržava sve svoje čari.

Sastojci:

  • veća glavica kiselog ili slatkog kupusa
  • 100 g seckanih oraha
  • 1 krompir
  • manja glavica crnog i glavica belog luka
  • 1 kašičica ljute tucane paprike
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 kašičica morske soli
  • 2 kašike hladno ceđenog ulja
  • 2 dl paradajz soka
  • 2 dl vode
  • 100 g skuvanog integralnog pirinča
  • 100 g sojinih mrvica (ljuspice)
  • 2-3 lista lovora
  • 3 srednje šargarepe
  • 1 veći koren paškanata
  • 1 veći koren peršuna
  • veza peršuna
  • 1 srednji celer

Priprema:

Zagrejte ulje i izdinstajte crni i beli luk sa malo vode. Dodajte iseckanu šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna, dinstajte 7 minuta.

Dodajte začine i kuvajte još nekoliko minuta, zatim sklonite sa vatre i umešajte krompir, pirinač i prethodno natopljene sojine ljuspice.

Dodajte seckan peršun i orahe, malo paradajz soka i dobro izmešajte.

Listove kupusa prethodno obarite 7 minuta (slatki kupus) ili operite (kiseli kupus) i punite nadevom. Krajeve listova ušuškajte ka unutra i uvijte sarmice.

Poređajte u šerpu, nalijte rastvorom vode i paradajz soka, skuvajte, a zatim zapecite u rerni 20 minuta.

Ova posna predjela ne samo da poštuju običaje Svetog Luke, već donose i raznovrsne ukuse, boje i mirise na vaš sto. Bilo da pravite bajaderu, pitu ili sarmu, svaki recept donosi toplinu doma i osećaj zajedništva.

Posna sarma Foto: Shutterstock

4. Šampinjoni u marinadi

Posno, osvežavajuće i aromatično predjelo koje se odlično služi hladno.

Sastojci:

  • 600 g šampinjona
  • sok 2 limuna
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 200 ml supe od povrća
  • 100 ml suvog čerija
  • so, biber
  • 2 kašike meda

Priprema:

Šampinjone očistite i stavite u činiju, prelijte limunovim sokom i ostavite 10 minuta u frižideru.

Zagrejte maslinovo ulje i prodinstajte šampinjone. Dolijte supu i čeri, pustite da proključa.

Začinite solju, biberom i medom. Skinite sa šporeta i ostavite da se ohlade.

Marinirajte u frižideru tokom noći i ukrasite grančicama peršuna ili bosiljka.

Tursko jelo Fava Foto: Shutterstock

5. Bobove pihtije

Kremasto i zasitno predjelo, jednostavno za pripremu, a efektno na stolu.

Sastojci:

  • 1 kg zrelog boba
  • pola kašike brašna za zapršku
  • beli luk po ukusu
  • začinska paprika

Priprema:

Bob potopite u hladnu vodu 24 sata, zatim oljuštite i operite.

Kuvajte u hladnoj vodi 2–3 sata dok ne omekša.

Ispasirani bob začinite proprženim belim lukom i brašnom, po potrebi posolite.

Sipajte u plitke tanjire da se stegne, isecite na kocke i prelijte proprženom začinskom paprikom ili ukrasite crvenim lukom i mirođijom.

Ova posna predjela stvaraju bogatu i raznovrsnu slavsku trpezu, čuvaju duh tradicije i omogućavaju da svaki gost uživa u ukusima Svetog Luke.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako napraviti brze, novogodišnje kolačiće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Slave