5 savršenih posnih predjela za Svetog Luku: Obogatiće vašu trpezu, nema koji gost neće biti oduševljen
Sveti Luka je dan kada porodice širom Srbije okupljaju oko stola i slave u miru i zajedništvu. Ako želite da pripremite posna predjela koja će zadovoljiti sve goste, a da pritom ne budu komplikovana i skupa, evo nekoliko predloga koji spajaju tradiciju i inovaciju.
1. Posna slana bajadera
Ova trobojna posna bajadera nije samo lepa za oko, već i bogata ukusima – kombinacija sira, tunjevine, krastavčića i začina savršeno osvaja goste.
Sastojci:
- 800 g posnog sira
- 250 g posnog margarina
- 200 g prezli
- 100 g susama
- 1 konzerva tunjevine
- 1 kašičica aleve paprike
- 3 kisela krastavčića
- manja veza svežeg peršuna
Priprema:
Kačkavalj ili sir izrendajte i umutite sa margarinom. Smesu podelite na tri jednaka dela:
Prvi deo: dodajte prezle i susam.
Drugi deo: umešajte oceđenu tunjevinu i alevu papriku.
Treći deo: dodajte sitno seckane krastavčiće i peršun.
Svaku smesu dobro izradite rukama.
U dublji pleh prvo stavite smesu sa prezlama, preko nje smesu sa tunjevinom, a na vrh smesu sa krastavčićima.
Poravnajte i ostavite u frižideru najmanje 3 sata da se stegne.
2. Pita sa ajvarom i pečurkama
Ovo posno predjelo spaja bogatstvo ajvara i nežnu teksturu šampinjona i praziluka – idealno za svaku priliku.
Sastojci:
- kora za pitu
- 1 praziluk
- 200 g šampinjona
- ajvar po ukusu
- malo ulja
Priprema:
Praziluk sitno iseckajte i izdinstajte sa malo vode i ulja. Dodajte šampinjone i kuvajte dok voda skoro potpuno ne ispari. Ako ostane malo tečnosti, koristite je za premazivanje kora.
Uzimajte po tri kore: prvu lagano poprskajte uljem, drugu premažite vodom od šampinjona ili običnom vodom, treću skoro celu premažite ajvarom.
Na kraju, duž kore rasporedite izdinstane šampinjone sa prazilukom i uvijte.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C dok pita ne porumeni.
3. Posna sarma – stari srpski specijalitet
Sarma je simbol domaće kuhinje i topline trpeze, a u posnoj verziji zadržava sve svoje čari.
Sastojci:
- veća glavica kiselog ili slatkog kupusa
- 100 g seckanih oraha
- 1 krompir
- manja glavica crnog i glavica belog luka
- 1 kašičica ljute tucane paprike
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica morske soli
- 2 kašike hladno ceđenog ulja
- 2 dl paradajz soka
- 2 dl vode
- 100 g skuvanog integralnog pirinča
- 100 g sojinih mrvica (ljuspice)
- 2-3 lista lovora
- 3 srednje šargarepe
- 1 veći koren paškanata
- 1 veći koren peršuna
- veza peršuna
- 1 srednji celer
Priprema:
Zagrejte ulje i izdinstajte crni i beli luk sa malo vode. Dodajte iseckanu šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna, dinstajte 7 minuta.
Dodajte začine i kuvajte još nekoliko minuta, zatim sklonite sa vatre i umešajte krompir, pirinač i prethodno natopljene sojine ljuspice.
Dodajte seckan peršun i orahe, malo paradajz soka i dobro izmešajte.
Listove kupusa prethodno obarite 7 minuta (slatki kupus) ili operite (kiseli kupus) i punite nadevom. Krajeve listova ušuškajte ka unutra i uvijte sarmice.
Poređajte u šerpu, nalijte rastvorom vode i paradajz soka, skuvajte, a zatim zapecite u rerni 20 minuta.
Ova posna predjela ne samo da poštuju običaje Svetog Luke, već donose i raznovrsne ukuse, boje i mirise na vaš sto. Bilo da pravite bajaderu, pitu ili sarmu, svaki recept donosi toplinu doma i osećaj zajedništva.
4. Šampinjoni u marinadi
Posno, osvežavajuće i aromatično predjelo koje se odlično služi hladno.
Sastojci:
- 600 g šampinjona
- sok 2 limuna
- 100 ml maslinovog ulja
- 200 ml supe od povrća
- 100 ml suvog čerija
- so, biber
- 2 kašike meda
Priprema:
Šampinjone očistite i stavite u činiju, prelijte limunovim sokom i ostavite 10 minuta u frižideru.
Zagrejte maslinovo ulje i prodinstajte šampinjone. Dolijte supu i čeri, pustite da proključa.
Začinite solju, biberom i medom. Skinite sa šporeta i ostavite da se ohlade.
Marinirajte u frižideru tokom noći i ukrasite grančicama peršuna ili bosiljka.
5. Bobove pihtije
Kremasto i zasitno predjelo, jednostavno za pripremu, a efektno na stolu.
Sastojci:
- 1 kg zrelog boba
- pola kašike brašna za zapršku
- beli luk po ukusu
- začinska paprika
Priprema:
Bob potopite u hladnu vodu 24 sata, zatim oljuštite i operite.
Kuvajte u hladnoj vodi 2–3 sata dok ne omekša.
Ispasirani bob začinite proprženim belim lukom i brašnom, po potrebi posolite.
Sipajte u plitke tanjire da se stegne, isecite na kocke i prelijte proprženom začinskom paprikom ili ukrasite crvenim lukom i mirođijom.
Ova posna predjela stvaraju bogatu i raznovrsnu slavsku trpezu, čuvaju duh tradicije i omogućavaju da svaki gost uživa u ukusima Svetog Luke.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Kako napraviti brze, novogodišnje kolačiće
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Iva
Nepostoji posan ni majonez ni margarin
Podelite komentar
Zapad
Ako mi neko moze objasniti ili reci drugim imenom Sta je ceri? Kod nas su Chery tresnje. Hvala,
Podelite komentar