Quantcast
 • 2

Ako želite da vam ćerka bude mila, draga i rođena da vlada, dajte joj ovo vekovima poznato ime

Celu jednu deceniju, od 1990. do 2000. godine Milica je bilo neprikosnoveno napopularnije žensko ime u Srbiji

 • 2
Znacenje imena, devojcica, Utorak 17. maj, Milica

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Retko koje ime je toliko deo srpskog naroda koliko je to ime Milica. Od vladarki do devojaka iz naroda, svako žensko biće, u svakoj epohi srpske istorije krasilo je ovo ime puno milošte. Ne postoji osoba koja ne poznaje bar jednu Milicu, kojoj pored njenog milog imena dodeljuje bar nekoliko još milijih nadimaka sa istom osnovom.

Jedna od najvažnijih žena u srpskoj istoriji, kneginja Milica Hrebeljanović (1335–1405), supruga kneza Lazara, dala je ovom imenu posebnu dimenziju poštovanja, otmenosti i ponosa. Narodna lirska pesma koju je zapisao Vuk Stefanović Karadžić – „Srpska đevojka“, poznatija kao „U Milice duge trepavice“, govori o fizičkoj i duhovnoj lepoti devojke iz naroda, kao i o njenoj neprikosnovenoj samouverenosti:

„U Milice duge trepavice,

prekrile joj rumen' jagodice,

jagodice i bijelo lice;

ja je gledah tri godine dana,

ne mogah joj oči sagledati,

crne oči na bijelo lice,

već sakupih kolo đevojaka,

i u kolu Milicu đevojku,

ne bih li joj oči sagledao.“

Ovo staro slovensko ime, sa osnovnim značenjem „mila“, „draga“ u nekim krajevima Srbije koristi se i prilikom tepanja detetu ili dragoj osobi, za iskazivanje najtananijih osećanja. Istu osnovu imaju i imena Milan, Milena, Miodrag, Milivoje...

Nasupro ovom tumačenju, Milica ima koren i u grčkoj reči "miles" – "vojnik", ali sudeći po prirodi spskog jezika i značenju korena „mio“, reklo bi se da je ova semantička veza vrlo daleka ili, pak, simbolično posmatrano, Milica se može shvatiti i kao vladarka, zakon, vlast – žena rođena da vlada.

Ime Milica proslavila je kneginja Hrebeljanović, ali bilo je još vladarki koje su ga nosile – Milica Petrović Njegoš, kasnije Milica Nikolajevna bila je crnogorska princeza, ćerka crnogorskog kralja Nikole I Petrovića. Sa sestrom Anastasijom bila je članica ruskog instituta Smolni, škole za "plemićke devojke". Vrlo uticajna na ruskom dvoru, postala je supruga kneza Petra Nikolajeviča, sa kojim je imala četvoro dece.

Milica Branković (oko 1448—1464.), supruga Leonarda III Toka, poslednjeg srednjovekovnog epirskog vladara, pripadala je srpskoj srednjovekovnoj porodici Brankovića – bila je ćerka srpskog despota Lazara Brankovića i Jelene Paleolog.

Milica Stojadinović Srpkinja, poznata i kao Vrdnička vila, bila je jedna od najvećih pesnikinja 19. veka. Govorila je nemački i slovački, kasnije sama naučila i francuski i italijanski, svirala je gitaru, čitala Getea, Šilera i Rusoa. U vreme turskog bombardovanja 1862. iz Beograda je slala izveštaje „Peštanskom dnevniku" kao prva žena ratni dopisnik među Srbima. Svojom lepotom i pameću očarala je vladiku i pesnika Petra II Petrovića Njegoša, koji je rekao: "Ja pojeta, ona pojeta, da nijesam kaluđer, eto kneginje Crnoj Gori!"

Milica Babić bila je žena koju je godinama voleo i sa kojom se i venčao nobelovac Ivo Andrić, a celu jednu deceniju, od 1990. do 2000. godine Milica je bilo neprikosnoveno napopularnije žensko ime u Srbiji.

Ovo ime je preko glumice Mile Jovović , rođene kao Milica, ćerke srpskog doktora Bogdana Jovovića i ruske glumice Galine Loginove Jovović, postalo poznato i u Holivudu.

Milica Mandić, dvostruka olimpijska zlatna šampionka u tekvondu, košarkašica Milica Dabović, glumica Milica Zarić, dr Milica Radišić, naučnica poreklom iz Srbije koja na Institutu za bioinženjering u Torontu radi na projektu izrade veštačkog srčanog tkiva, vaša sestra, majka, prijateljica, baka, tetka, komšinica.... mnogo je Milica koje i danas svetom nose lepotu ovog starog i uvek modernog imena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

 • Ccc

  17. maj 2022. | 19:17

  Ja ionako svako malo žensko dete od milja zovem Milice... a našeg sina koji se zove Andrej, dok je bio mali zvala sam Radovane, kao radost. Muž je hteo u top da me stavi.🤣🤣

  19
  0

  Podelite komentar

 • Ljiljana

  18. maj 2022. | 01:08

  Moja unuka, u dijaspori, nosi ime MILA.

  0
  0

  Podelite komentar