Quantcast
 • 8

Ovo žensko ime je vanvremensko: Posvećeni su mu najlepši stihovi, a nosile su ga kraljice i carice

Ime vodi poreklo od grčke reči helios, što znači sunce, a u prenesenom značenju ženske osobe koje ga nose smatraju se "otelotvorenjem lepote"

 • 8
Znacenje imena, devojcica, Subota 21. maj, Jelena

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Skoro da ne postoji nijedno žensko ime koje može da se meri sa imenom Jelena. Ono nikada nije izašlo iz mode, a u novije vreme se devojčicama češće daju druge varijante ovog imena - Helena, Elena, Lena.

Ovo lepo ime koje su nosile mnoge znamenite žene kroz istoriju, kojima su u našoj kulturi posvećene najlepše pesme, ali i o kome je pisao jedini srpski nobelovac Ivo Andrić nosile naše prabake, naše majke, naše prijateljice. U Srbiji ne postoji verovatno niko ko nema u svom okruženju bar tri Jelene različitih generacija.

Ime je decenijama bilo jedno od napopularnijih,  a onda je jednostavno došlo do toga da se skoro svaka druga devojčica tako zove, pa su postali popularniji neki drugi oblici ovog imena nego njegova izvorna verzija.

Ime Jelena i razni njegovi varijeteti traju vekovima kao veoma popularni na našim prostorima.

Jelena je srpski oblik oblik grčke Helene, koji najverovatnije dolazi od grčkog "heliosa" (ήλιος ) što znači "sunce", odnosno preciznije "sunčeva svetlost ili svetlosni zrak". U skladu sa tim, ime Jelena podrazumeva ženska bića koja sijaju od lepote ili su otelotvorenje ženske lepote.

Zbog žene sa ovim imenom vođeni su ratovi

Od najranijih pisanih izvora do danas, ime Helena je veoma često među hrišćanskim narodima. Ime je prvenstveno poznato iz  Homerovog epa "Ilijada", u kome je Helena, kćerka vrhovnog boga Zevsa i Lede, a supruga spartanskog kralja Menelaja, bila navodno najlepša žena na svetu. Ona se zaljubila u trojanskog princa Parisa i zajedno su pobegli u Troju, a njeno bekstvo pokreće dug i krvavi rat između Grka i Trojanaca.  Ona je postala simbol žene zbog koje je vođen rat.

Jelena se primarno koristi na našem govornom području, pre svega u Srbiji, ali i u Hrvatskoj. Na srpskom i hrvatskom jeziku ime uvek počinje slovom J, dok u svim ostalim jezicima ime počinje sa H ili E i poznato je kao Helena ili Elena. U Rusiji se koristi oblik Elena, ali treba napomenuti da Rusi početno E izgovaraju kao "Je", pa ga čitaju kao i slovenski narodi sa Balkana.

Jelena ime

Foto: Shutterstock

Za širenje imena u hrišćanstvu nije nije zaslužna grčka lepotica oko koje su se vodili ratovi, već svetiteljka iz 4. veka Sveta Jelena, odnosno carica Jelena koja je bila majka rimskog cara Konstantina I Velikog, a rodila ga je u današnjem Nišu.

U srpskom plemstvu, ime Jelena bilo je veoma često. Tako se zvala žena cara Dušana, a zatim i kćerka velikog Uroša I i kasnije supruga mađarskog kralja Bele. Ime Jelena nosila je još jedna srpska krailjica, majka kralja Milutina i njegovog brata Dragutina, kojoj je, prema legendi, njen suprug kralj Uroš Stefan u čast zasadio dolinu punu jorgovana.  Ovo ime nekada veoma popularno i na kraljevskim i carskim dvorovima nosila je i kćerka crnogorskog kralja Nikole, koja je bila i italijanska kraljica udata za kralja Viktora Emanuela.

Varijante imena Jelena širom sveta

Iako je Sveta Jelena zaslužna što je ime ušlo u crkveni kalendar, ipak će se Jelena (tj. Helena) najviše pamtiti kao lice koje je "pokrenulo hiljadu brodova", a ovo ime postoji u na desetine različitih varijanti.

Verzije imena Jelena širom sveta su Ellen, Eleanor, Elena, Lena, Ella, Elin, Helene, Iliana, Aileen / Eileen, Elaine, Alienor, Elle, Ella, Ellie, Lena, Nell, Nella, Nellie. Na engleskom jeziku je Ellen je češći oblik imena nego Helen. Ipak, Helena je bila i nastavlja da bude najčešća varijacija koja se koristi širom Evrope.

Srpski nobelovac Ivo Andrić napisao čuvenu zbirku pripovedaka koja nosi naziv "Jelena, žena koje nema", a ovom ženskom imenu posvećeni su i najlepši stihovi narodne, ali i zabavne muzike.

Jednoj Jeleni Vranjanki bez koje mu je "pusto sve" pevao je Staniša Stošić. Stara narodna pesma "Oj Jelena, kćeri moja jedna" samo potvrđuje popularnost ovog imena i u narodu, ali i lepotu Jelene kojoj su pevali "Oj Jelo, Jelo, Jeleno, ne gazi seno košeno, mladi ga momci kosili i tebe Jelo prosili..." Toma Zdravković joj je posvetio stihove: "A mene proganja jedna čudna žena, jedna Jelena koje više nema..."

Svi ti stihovi  potvrđuju da su mnoge žene koje su nosile i nose ovo ime opravdavale njegovo značenje svojom lepotom.

Video: Otišao je pod nož više od 100 puta da bi postao živi Ken, ali predomislio se - sad je živa Barbi

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

 • Dejan

  22. maj 2022. | 15:53

  Što se mene tiče najlepše žensko ime je Milica.

  19
  21

  Podelite komentar

 • Jelena

  22. maj 2022. | 17:18

  Jedna jedina!!!

  11
  3

  Podelite komentar

 • Jelena

  22. maj 2022. | 16:05

  Pa ovo je sjajno 🥰

  11
  2

  Podelite komentar