• 1

Ime za dečake srpska vladarska porodica koristila je kao titulu: Onaj koji je ovenčan slavom

Iako je grčkog porekla, ovo ime je veoma često u Srbiji, ali i u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Američkim Državama i Nemačkoj

  • 1
značenje imena Siniša Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Jedno od najpopularnijih imena u Srbiji već godinama je Stefan, ime grčkog porekla koje dolazi od reči “stephanos”, što znači kruna ili venac.

Zato se za svakog Stefana veruje da je krunisan ili ovenčan, a ime se dovodi u vezu sa snažnom hrišćanskom simbolikom venca koji predstavlja nadu i večni život.

Izvorno ime glasi Stefanos, a varijacije na temu pojavljuju se u mnogim državama. Tako u Srbiji, pored imena Stefan, roditelji svojim sinovima daju i ime Stevan ili Steva, a ređe Stevica ili Stepa.

U susednoj Hrvatskoj veoma su česta imena Stjepan i Stipe, u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama to je Stiven odnosno Stiv, kod Španaca Esteban, a kod Mađara Ištvan. I u Nemačkoj je Stefan često ime, s tim što je popularna i nešto “tvrđa verzija” Štefen, kao što je u susednoj Crnoj Gori dugo bilo popularno ime Šćepan.

Članovi vladarske loze Nemanjića dodavali su svom imenu ime Stefan - od Stefana Prvovenčanog, preko Stefana Radoslava, Stefana Vladislava, Stefana Uroša Prvog, Stefana Uroša Drugog, Stefana Uroša Trećeg Dečanskog, Stefana Uroša Četvrtog Dušana i Stefana Uroša Petog. Tako je zapravo ime Stefan dugo bilo izjednačavano sa vladarskom titulom.

Zanimljivo je da je čak desetorica katoličkih papa nosila ovo ime.

Posle imena Luka, ime Stefan je godinama najpopularnije ime za dečake u Srbiji. Tome je posebno doprinela odluka Jelene i Novaka Đokovića da svom prvencu daju upravo ovo ime, pa su mnogi budući roditelji krenuli njihovim stopama.

Ako znate nekog Stefana, pošaljite mu ovu priču o poreklu i značenju njegovog imena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • FANTOM

    23. maj 2022. | 19:41

    Ova vest vam je bila neki dan i odnosila se da su svi Srpski vladari nosili ime Nemanja. Bio vam je na to komentar da je to u stvari trebalo biti ime Stefan a ne Nemanja.

    Podelite komentar