• 10
 ≫ 

U Hrvatskoj je odlučeno da gej parovi mogu usvajati decu: Kratak osvrt na istoriju usvajanja

 ≫ 

Bil Džouns, gej muškarac, 1968. godine postao je prvi samohrani otac koji je usvojio dete u Kaliforniji i jedan od prvih na nacionalnom nivou

  • 10

Presudom Višeg upravnog suda Hrvatske istopolnim parovima u toj zemlji omogućeno je da se prijave za usvajanje dece, a njihova seksualna orijentacija ne može biti razlog diskriminacije i odbijanja.

Šest godina Mladen Kožić i Ivo Šagota iz hrvatskog glavnog grada Zagreba čekali su ovaj dan.

- Naših šest godina nije ništa naspram šest godina života dece koju smo već tada mogli usvojiti - poručili su oni, a prenosi BBC.

Šegota i Kožić sklopili su životno partnerstvo 2015. godine, godinu dana pošto je hrvatski parlament usvojio Zakon o životnom partnerstvu. Hrvatski par je želeo da proširi porodicu i posle venčanja podneli su zahtev za usvajanje deteta Centru za socijalni rad; međutim, bili su odbijeni. Potom su istoj ustanovi podneli novi zahtev da privremeno udome nezbrinutu decu. Usledila je dvoipogodišnja pravna borba koja se završila presudom Upravnog suda u njihovu korist - istopolnim parovima omogućeno je ovo pravo.

Presuda Višeg upravnog suda otvara vrata svim istopolnim parovima u Hrvatskoj koji se odluče na usvajanje.

Daniel Martinović kaže da treba sačekati i videti kako će to izgledati u praksi, ali je optimističan i veruje da neće biti problema.

- Kada se dete usvoji, dobija se rodni list u kome se navodi ko su mu majka i otac. Mi za sada nemamo rodni list u kome može da piše da dete ima dva oca ili dve majke, tako da treba videti kako će država to rešiti - objašnjava Martinović, kako piše BBC.

Martinović se nada da će ovom presudom u skorijoj budućnosti svi propisi u regionu biti izjednačeni.

Prava usvajanja u okviru istopolnih zajednica u SAD kroz istoriju

Tokom 60-ih i 70-ih godina 20. veka, kada je pokret za prava LGBTQ zajednice bio u nastajanju, LGBTQ osobe su započele da osnivaju porodiceBil Džouns, gej muškarac, 1968. godine je postao prvi samohrani otac koji je usvojio dete u Kaliforniji i jedan od prvih na nacionalnom nivou, iako ga je, kako je rekao za NPR 2015. godine, socijalni radnik iskosa savetovao da ne pominje da je gej, piše Family Equality.

Deceniju kasnije, Njujork je postao prva država koja nije odbila kandidate za usvajanje samo zbog homoseksualnosti. Gej par u Kaliforniji 1979. godine postao je prvi u zemlji koji je zajednički usvojio dete. Međutim, tek 1997. godine Nju Džersi je postao prva država koja je dozvolila istopolnim parovima da zajednički usvajaju u celoj državi, a tek 2010. poslednja država, Florida, poništila je zabranu usvajanja gej muškarcima i ženama.

Godine 1999, Met Rajs je postao verovatno prvi transrodni muškarac koji se porodio u SAD. Iste godine, britanski gej par je dobio decu surogat majčinstvom u Kaliforniji, gde je sud po prvi put dozvolio da dvojica gej tata budu u izvodu iz matične knjige rođenih njihove dece.

LGBTQ roditelji su se već dugo okupljaju da podrže jedni druge, kao i da doprinesu širem pokretu za prava LGBTQ osoba. Poslednjih decenija, protivnici bračne ravnopravnosti su tvrdili da su deci potrebni i majka i otac. Jednakost u braku, tvrdili su, takođe bi implicirala da se  "homoseksualnost" uči u školama. Taj strah je igrao veliku ulogu u usvajanju predloga 8, kalifornijske zabrane jednakosti braka iz 2008. Zagovornici LGBTQ-a su to preokrenuli, kroz legitimna istraživanja društvenih nauka i sudske podneske u kojima se navode mladi ljudi koje su odgajali istopolni parovi.

Vrhovni sud SAD je tada naveo dobrobit dece kao ključni argument u korist jednakosti braka u svojim presudama iz 2013. i 2015. godine.

Međutim, bio je potreban još jedan slučaj Vrhovnog suda (Pavan protiv Smita) da potvrdi u junu 2017. godine da ravnopravnost u braku znači da oba roditelja u bračnom, istopolnom paru imaju pravo da budu u matičnim knjigama svoje dece i da budu zakonski priznati kao roditelji.

Poznati parovi i njihova deca

Dejvid i Elton Džon su ponosni očevi dvojice dečaka: Zakarija i Elajdže. Oba deteta je paru rodila ista surogat majka, a Elton je jednom prilikom izjavio da su mu doneli više radosti u život nego bilo šta drugo na zemlji.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elton John (@eltonjohn)

Riki Martin nije samo kralj latino popa, on je i otac četvoro dece, uključujući sinove blizance Matea i Valentina, sina Rema i ćerku Lusiju i odgaja ih sa svojim suprugom Ivanom Josefom.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ricky Martin (@ricky_martin)

- Samo želim da normalizujem porodice kao što je moja. Znam da je to veoma važno za mnoge ljude koji mi kažu: "Hvala Riki što si objavio tu sliku sa tobom i tvojim mužem i tvojom decom. Zbog toga sam se osećao bolje" - rekao je Martin u emisiji "The Ellen DeGeneres Show".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Tom

    27. maj 2022. | 19:20

    Boze me sacuvaj. Otvorili smo Pandori u kutiju, sad cemo za koju godinu imati paradu zoofila. Videcete. Sta je to strasno, evo, moja ovca me obozava, i ja nju. Najbolju travu i seno dobija, ima sve uslove, pustam joj Sopena pred spavanje, masiram je...zemlji, otvori se...

    Podelite komentar

  • KKK

    27. maj 2022. | 19:46

    SVO ZLO (pa i ovo) DOLAZI SA ZAPADA.!!!

    Podelite komentar

  • Rade

    27. maj 2022. | 19:48

    Kuda ide ovaj svet?????

    Podelite komentar