Quantcast
  • 0

Ovo ime označava "onog ko obrađuje zemlju": Nosio ga je veliki hrišćanski svetac

Ime koje simbolizuje zemljoradnju u različitim narodima pojavljuje se u više oblika

  • 0
značenje imena Djuradj

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ime Đorđe potiče iz grčkog jezika i smatra se da je varijanta imena Jorgos, odnosno Georgije. Georgós na grčkom znači "onaj koji obrađuje zemlju", odnosno "zemljoradnik". Sastoji se od reči "geo" što znači "zemlja" i "ergo" što znači "raditi".

U raznim narodima pojavljuje se u više oblika, prvobitno kao Georgios i Giorgos, na čijoj osnovi dalje nastaju imena Georgije, Georgij i Georgi.

Na području Italije dobija oblik Đorđo, u Engleskoj Džordž, u Nemačkoj Georg, a u Španiji Horhe.

Sveti Đorđe - velikomučenik i pobedonosac

Sveti Georgije ili Sveti Đorđe (280—303) je bio rimski vojnik u gardi cara Dioklecijana, koji je mučenički stradao tokom progona hrišćana. U hrišćanstvu se slavi kao Sveti Đorđe. Đorđa je 494. godine papa Gelazija I proglašen za sveca.

U hrišćanskoj ikonografiji najčešće je prikazan kako ubija aždaju. Prvobitno, prikazuje se kao vojnik (bez konja, u stojećem stavu) sa kopljem ili mačem u desnoj ruci.

JAGODINA ĐURĐEVDAN IKONA SVETI ĐORĐE

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Od 9. veka se pojavljuje još jedan prikaz svetitelja, onaj koji nam je svima poznat, a prikazuje Svetog Đorđa na konju, u vojvodskom odelu, kako kopljem ubija aždaju. Na tom prikazu se, pored njega, malo dalje nalazi jedna ženska prilika u gospodskom odelu kako stoji. Smatra se da je žena koja je na ikoni zapravo carica Aleksandra i da ona simbolizuje ranu hrišćansku crkvu, a da aždaja koju Đorđe ubija simbolizuje mnogoboštvo. Prikaz svetog Đorđa koji ubija aždaju je zasnovan na popularnoj legendi hrišćanske mitologije - "Đorđe i aždaja".

Po broju onih koji ga slave, Sveti Đorđe je druga slava u Srbiji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica