• 0

Ovo staro, muško ime davalo se da čuva decu od zla i bolesti: Nose ga oni koji su "vatreni i silni"

Poslednjih godina ovo ime za dečake ponovo se vraća u modu

  • 0
Znacenje imena, decak, Nedelja 29. maj, Ognjen

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ime Ognjen je srpsko tradicionalno, muško ime koje je slovenskog porekla, a značenje mu je veoma zanimljivo i datira od davnina.

Pretpostavlja se da ime Ognjen vodi poreklo iz staroslovenskog jezika i to od reči  "oganj" u značenju vatra, žar, žarište, užaren, vatren...

Prema verovanju stari Sloveni su ovo ime smatrali magijskim i zaštitničkim, pa su ga davali muškoj deci, kako bi svaki dečak imena Ognjen imao moć da se "vatreno i silno" suprotstavi svakom zlu i bolestima.

Simboličko značenje imena Ognjen predstavlja "onog koji je pun žara", "silan i strastven", "koji ume da opeče neprijatelja vatrom i munjaom,  "koji u sebi ima strast i silinu vatre". Dečake sa ovim imenom naši preci su smatrali sinovima ognja.

Stari Latini su govorili da je ime čovekova sudbina i da utiče i na karakter. Prema toj staroj izreci, ali i prema verovanju na prostorima Balkana smatralo se da je Ognjen predodređen da bude "strastvena i silovita osoba", "onaj koji ima žara i želju za borbom", "onaj ko je neustrašiv i hrabar", kao i "onaj ko je pun snage i želje za pravdom".

Najpoznatiji nadimci i imena od milja za muško lično ime Ognjen su: Ogiša, Ogi, Ognjenko, Ognja...

Veruje se da su i neka druga muška imena izvedena iz ovog, a među njima najčešća i najpoznatija su: Ognjan, Gorjan, Vatroslav, Jaroslav, Ognjilo i Vjatroslav.

Muško ime Ognjen, ima i svoje ženske varijante od kojih su najzastupljenije: Ognjenka ili Ognjanka, dok je poznato i lično izvedeno prezime od imena Ognjen koje glasi Ognjenović ili Ognjanović.

Roditelji se decenijama nisu odlučivali da svojim tek rođenim dečacima nadenu ovo ime, ali poslednjih godina ono se vraća u modu.

beba spava

Foto: Pixabay

Prema statističkim podacima u poslednjih nekoliko godina muško lično ime Ognjen nije bilo među sto najdavanijih imena za novorođene dečake u Bosni i Hercegovini.

U Republici Srpskoj ime Ognjen takođe se našlo na listi od najčešće davanih imena za sve novorođene dečake, i zauzelo je 32. mesto do 100.

U Republici Srbiji poslednjih godina ime Ognjen je postalo veoma popularno i zauzima visko 17. mesto među 100 imena za svu mušku novorođenčad.

U Republici Hrvatskoj ime Ognjen se nije našlo u najdavanijih 100 muških imena, iako postoji mogućnost da je ime davano sporadično.

Od nama susednih zemalja, ime Ognjen rado daju još i u Makedoniji, Crnoj Gori, ali i u zemljama širom sveta u određenim varijacijama i to pre svega u Grčkoj, Rusiji,Ukrajini, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji i Bugarskoj. 

Neki od poznatih Ognjena su: jugoslovenski narodni heroj i revolucionar Ognjen Prica, nekada poznati jugoslovenski fudbaler Ognjen Petrović, srpski fudbaleri Ognjen Vranješ i Ognjen Ožegović, proslavljeni srpski košarkaši Ognjen Dobrić i Ognjen Aškrabić, kao i njihov kolega po soprtu Ognjen Jaramaz.

Onih koji nose ovo ime ima i u svetu umetnosti, a među njima su scenarista i dramaturg Ognjen Obradović, kao i glumaci producent Ognjen Kopuz, kao i Ognjen Ogi Radivojević, muzičar i nekadašnji pevač grupe "Flamingosi" i voditelj Ognjen Amidžić.

Poznati srpski atletičar triatlonac jeste Ognjen Stojanović.

Zanimljivo je da Srpska pravoslavna crkva slavi takozvane "ognjene praznike", koji su među hrišćanima označeni u crkvenom kalendaru kao "crveno slovo", a neki od njih su - Ognjena Marija i Sveti prorok Ilija ili poznatiji u narodu kao "Ilija Gromovnik".

"Ognjena kapija" je ime istorijskog romana koji je 1998. godine napisao američki autor Stiven Presfild.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica