• 1
 ≫ 

5 kreativnih ideja kako da proslavite dečji rođendan sa što manje novca: Napravite zabavu za pamćenje

 ≫ 

Slavlja za dečje rođendane mnoge roditelje izlažu velikom trošku, a to ne mora uvek da bude tako, uz malo mašte

  • 1
rođendan, deca u parku Foto: Shutterstock

Proslave dečjih rođendana postale su kao i mnogo toga, skoro stvar prestiža, pa mnogi roditelji se čak zadužuju da bi usrećili decu nekom prigodnom zabavom. Igraonice nude razne sadržaje, ali cene nisu uvek pristupačne, pa ima onih koji nisu u mogućnosti da na ovaj način obeleže taj poseban dan za svako dete. Na kraju, stvar je i kreativnosti i originalnosti, ne samo finansija.

Međutim, ukoliko malo uključite maštu i kreativnost u igru, bićete u prilici da napravite zabavu kakvu će pamtiti svi mališani i na kojoj će se bolje provesti nego u bilo kojoj igraonici.

Organizacija proslava na otvorenom  je naročito moguća za decu koja su rođena tokom prolećnih i letnjih meseci, a uživanje koje ćete im prirediti ostaće nezaboravna uspomena i za njih, ali i za njihove drugare.

U rođendanima, koje ćete zajedno organizovati, uživaćete i vi i deca. Donosimo vam pet ideja kako da na kreativan način i uz male investicije proslavite dečji rođendan.

1. Zemlja Rođendanlija

Ukoliko vam je dete rođeno između maja i oktobra, možete da izaberete neki prijatan dan koji je blizu njegovog pravog datuma rođenja kako biste organizovali rođendan. Vodite računa o tome da drugari mogu da dođu, kada je, recimo, reč o letnjem raspustu.

Ako živite u kući sa dvorištem, imate taj benefit da lako možete da organizujete ovakav rođendan. Ako, pak, živite u stanu, i tu je situacija rešiva. Izaberite najbliži park ili gaj.

Napravite od kartona zlatnu krunu i njome krunišite svoa mališana, slikajte ga, izradite slike, pa napravite od njih pozivnice za drugare.

Naslovite ih:" Kralj / kraljica (ime deteta) vas poziva na proslavu svog rođendana". Uobičajeno ih popunite brojem detetovog rođendana, datumom i vremenom održavanje zabave. Za mesto stavite Zemlja Rođendalnlija i adresu na kojoj će se slaviti rođendan. Već ovaj prvi korak oduševiće vašeg mališana i daće mu osećaj posebnosti.

Pošto rođendan organizujete u prirodi, bilo da je u pitanju park, šumica ili dvorište, ukrasite adekvatno taj prostor i izaberite jednu posebnu stolicu na kojoj će sedeti slavljenik. Organizujte skriveno mesto na koje ćete staviti sve poklone koje dete dobije, ali tako da ih ono ne vidi.

rođendan, deca Foto: Shutterstock

Možete da dogovorite sa roditeljima drugara da vam poklone daju dan ranije. Poklone spakujte u kutiju ili još bolje, ako imate, neki stari kofer ili starinski kovčeg. Oni će na proslavi imati funkciju "skrivenog blaga".

Kada se deca okupe i rođendan počne, organizujte potragu za skrivenim blagom.  Idealno je ako imate nekog prijatelja ili prijateljicu koji svira neki instrument i koji je voljan da se igra sa vama. On bi trebalo da ima ulogu šumske vile ili vilenjaka koji će decu presreti na putu u potrazi za blagom i koji će im asocijacijama kroz pesmice ili kroz pričice pomoći da nađu "kovčeg".  Kada stignu do cilja, radost će biti neverovatna. Prethodno im objasnite da sve blago koje pronađu pripada kralju, odnosno kraljici, detetu koje slavi rođendan i da je to poklon za njega.

Kada se vrate i sednu na predviđeno mesto za posluženje, dete slavljenik bi trebalo da sedi u za to posebno predviđenoj stolici.

Ostatak rođendana deca mlogu da provedu tematski ili uz neke druge igre, ali budite uvereni da će vaše dete pamtiti to kao jednu od najlepših proslava. Ovakvi rođendani zanimljivi su deci od predškolskog uzrasta do 10. rođendana.

2.  Žurka sa crtanjem 

Jedna od onih proslava koja je takođe prilagođena deci mlađeg uzrasta jeste žurka sa crtanjem. Manja deca vole da se igraju bojama i da se prljaju. Napravite table sa belom pozadinom. Za to je najbolji beli hamer papir i drvena podloga na kojoj će stajati, pošto platna za slikanje nisu baš tako povoljna.

Kupite tempere i spremite im sve potrebne rekvizite, poput paleta, četkica i posuda sa vodom. Organizujte takmičenje. Dajte im temu koju bi trebalo da nacrtaju. Ukoliko su vam gosti trogodišnjaci ili četvorogodišnjaci, onda neka to bude "crtanje" tako što će otiske šaka ostavljati na papiru.

Izaberite žiri od starije dece na rođendanu ili od nekoliko odraslih i proglasite pobednika. Smislite sitne poklone za prva tri mesta. Postarajte se da pobednikom, ipak, proglasite slavljenika, jer je to njegov dan.

3. Kviz, takmičarska zabava

Imate mogućnost da rođendan pretvorite i u veliko takmičenje. U ovakvim zabavama najviše uživaju deca školskog uzrasta. Ako rođendan slavite u stanu, podelite družinu gostiju na dve grupe i organizujte kviz znanja. Pitanja neka budu u skladu sa dečjim starosnim dobom. Napravite medalje od papira, kojim ćete odlikovati pobednike kviza.

U igrice koje deca obožavaju, a koje su takođe edukativne, a prilagođene i zatvorenom prostoru spadaju i asocijacije.

rođendan, deca Foto: Shutterstock

Ukoliko imate mogućnost da rođendan pravite napolju, organizujte ekipna takmičenja u nadvlačenju konopca, skakanju u džakovima ili "muzičkim stolicama". Kupite konopac i podelite drugare u dve grupe, pa ih pustite da se takmiče u nadvlačenju. Zanimljivo će im biti i skakanje u vrećama, za šta će vam biti potrebni džakovi koje možete da kupite u bilo kojoj farbari. Igra "muzička stolica" možda spada u one igrice koje su njima najduže zanimljive. Mogu da plešu pojedinačno ili u paru. Pobednik je onaj ko ostane do kraja. Muziku za ovu igru prilagodite godinama deteta i interesovanjima.

Na kraju, naravno, dodelite nagrade najboljima.

4. Pidžama parti 

Ukoliko imate dovoljno prostora u kući ili stanu, da možete da primite malo društvo od nekoliko dece na spavanje, organizujete jednu od legendarnih pidžama žurki za pamćenje. Jedna stvar koja je obavezna jeste da pre ovakve proslave utanačite sa roditeljima malih gostiju plan.

To zbog prirode rođendana neće moći da bude veliki skup, što će vam omogućiti odličnu atmosferu za pričanje priča, igranje različitih društvenih igara u krevetu, ali i recimo pretvaranje igre "muzička stolica", koju smo već spomenuli, u "muzički krevet".

Za uzrast od 11 odnosno 12, 13 godina dozvolite im da naprave diskoteku ili žurku, tako što će sami izabrati di-džeja među njima i pušatati muziku koja im se sviđa.

Da rođendan svog deteta učinite nezaboravnim dajte slavljeniku i gostima priliku da zajedno pripremaju večeru li doručak.

Ukoliko se odlučite da spremaju večeru, jedna od boljih ideja je da kupite gotovo testo za pice i ostale potrebne sastojke, pa im dozvolite da sami spreme obrok kojim će se počastiti. Za ovakve rođendane imajte na umu da bi trebalo da u kući imate dovoljno prekrivača za sve goste koji će prespavati.

5. Kampovanje za tinejdžere

Dok su deca manja, čini se, lakše ih je zabaviti i obradovati nekim kreativnim idejama za rođendane. Ali, kada već dođu u uzrast starijih razreda osnovne škole, malo je toga što može da probudi njihovu znatiželju da na drugačiji i originalan način slave rođendan. U tom uzrastu većina njih bira da društvo vodi u bioskop ili po raznim igraonicama prilagođenim njihovom uzrastu.

Međutim, ako im ponudite da umesto toga rođendan proslave kampovanjem u prirodi, malo je onih kojima se ova ideja neće svideti.

rođendan, deca, kampovanje Foto: Shutterstock

Možete da iznajmite nekoliko šatora i odlučite se na celodnevno kampovanje za tinejdžere u obližnjoj šumi ili pored nekog jezera. Trudite se da lokacija ne bude daleko, da bi do nje mogli da stignete pešice i da je dozvoljeno pravljenje roštilja.  Neka vaše dete pozove društvo, mesto okupljanja može da bude vaša adresa, u prepodnevnim satima. Ponesite opremu za kampovanje, kao i  sve što vam je potrebno za pravljenje roštilja.

Organizujte celodnevno druženje za vašeg tinejdžera i njegove drugare, tako što ćete im pružiti priliku da uživaju u prirodi i sami spreme hranu, uz vaš nadzor. Povedite i vi svojih nekoliko prijatelja, pa organizujte druženje kako biste i sami uživali, ali da biste se i deci, ako bude potrebe, "našli pri ruci".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari