Quantcast
  • 0
 ≫ 

Psiholog objašnjava kako crtani filmovi utiču na razvoj dece: Mogu da menjaju vrednosni sistem

 ≫ 

Crtani film "Blejz i čudovišne mašine" veoma je popularan među mlađom decom, a psiholog Ljubica Bogetić za Ona.rs kaže da je veoma važno kakve poruke šalju crtći

  • 0
Dete, televizor, TV, crtani

Foto:Shutterstock

Crtani film "Blejz i čudovišne mašine"okupira pažnju mališana, a psiholog kaže da poruke koje deca dobijaju od animiranih junaka često imaju veliki uticaj na formiranje vrednosnog sistema čitavih generacija.

- Kvalitet crtanih filmova koje gledaju generacije danas daleko je bolji od onih koji su emitovani pre, recimo, deceniju, što je pohvalno - kaže za Ona.rs psiholog Ljubica Bogetić.

Ona dodaje da zahvaljujući sadržajima koji se sada plasiraju roditelji imaju manje razloga za brigu.

Popularni crtani "Blejz i čudovišne mašine" je jedan od tih koji imaju edukativni karakter i koji će ostaviti trag na razvoj genaracija koje ga gledaju.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih ovaj animirani film može da bude od koristi za generacije koje dolaze, a kojima je okupirao pažnju.

- Blejz jeste crtani u kome postoje negativci, ali se glavni junak prema njima odnosi sa tolerancijom. Nema potrebu da ih uništi već da im pomogne da postanu bolji. To je odlična poruka, jer razvija humaniji odnos prema drugima i empatiju, što je nedostajalo donekle u nekim ranijim generacijama koje su gledale agresivnije crtane filmove, a što se danas vidi po ljudima koji nas okružuju i sistemu vrednosti koji je dominantan - objašnjava psiholog.

Dete igra igrice na telefonu

Foto: Shutterstock

Bogetić dodaje da crtani filmovi imaju uticaj na decu, jer su im animirani junaci neka vrsta modela, što se, kaže, vidi i iz toga što ih deca često oponašaju.

Crtani u kojima se na zdrav način podstiče takmičarski duh, jesu korisni, a to imamo kod Blejza. U crtaću se organizuju trke, ali svaka traka ima za cilj da se nekome pomogne.

- Takvi crtani filmovi šalju pozitivnu poruku da su empatija i humanost važni. Ako deca to uče od najranijeg uzrasta, uz kućno vaspitanje, koje je ipak važnije od crtaća, izgradiće takav vrednosni sistem. Ono što je mana crtanih filmova jeste što oni na neki način pomalo "ubijaju" individualnost, odnosno što se mnogo toga svodi na psihologiju mase. Deca su često sklona da gledaju neke crtane filmove čak i ako im se ne sviđaju, jer im to omogućava da pričaju sa drugom decom o junacima - kaže Bogetić.

Psiholog kaže da je važno da crtaći kod dece razvijaju neke sposobnosti kroz interakciju, što recimo ima Blejz, ali i Dora, koja je više za devojčice. Ona navodi da, recimo, "Patroplne šape" imaju neke "naredbodavne momente, ali ipak šalju pozitivnu poruku, jer se uvek ide u neku akciju spašavanja, što im daje humanu crtu".

- Crtaći koji su interaktivni razvijaju pažnu i drže fokus dece na detaljima. To može da bude veoma korisno za njihov razvoj. Međutim, koliko god da su neki animirani filmovi koje gledaju korisni, mišljenja sam da vreme pred ekranom treba deci ograničiti. Ranije su crtani prikazivani u tačno određeno vreme, a danas su dostupni u svakom trenutku i deca  su često u stanju da satima gledaju svoje omiljene junake. Ipak, ma kako da su korisni i edukativni crtaći koje gledaju, sedenje pred ekranom dugo može da bude štetno za njihov razvoj i svakako je zdravije da deo vremena provode u parku i na čistom vazduhu - ističe psiholog.

Video: Smejalica koja će vam zagarantovano popraviti dan: Ovaj dečak zvuči kao da je iz crtanog filma

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica