• 1

Ovo tradicionalno srpsko muško ime vraća se na listu popularnih: Simboliše dugovečnost, snagu i sreću

Uprkos tome što je ime Dušan u ta davna vremena moglo biti dodeljivano samo deci iz plemstva, ubrzo je došlo do toga da se ovo ime počne masovno davati i deci “iz naroda”

 • 1
značenje imena Damir

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Muško lično ime Dušan spada u tradicionalna srpska imena, nije poznato iz kog tačno perioda datira ali je većina etimologa saglasna da je prva poznata osoba sa ovim imenom bio srpski car Dušan Silni, iz srpske srednjovekovne dinastije Nemanjića.

Uprkos tome što je ime Dušan u ta davna vremena moglo biti dodeljivano samo deci iz plemstva, ubrzo je došlo do toga da se ovo ime počne masovno davati i deci “iz naroda”, upravo zbog značenja koje ovo ime nosi i želje roditelja da im muška novorođenčad budu zdrava, dugovečna i jaka.

Ime Dušan vodi poreklo od reči “duh” ili reči “duša”, sa značenjem – lepota, dugovečnost, nešto sveto, vanzemaljsko, božije. Čak se smatra da ovo ime vodi poreklo od reči “Duhovi”, što je hrišćanski praznik kojim se slavi silazak Svetoga Duha na apostole, pedeset dana nakon Hristovog vaskrsenja.

Od starih vremena pa do današnjih dana, kada više nego ikad imamo potrebu da se vratimo tradiciji i starim srpskim običajima, ime Dušan je sinonim za nešto što je dobro, lepo, drago, Bogom dano, te je i njegovo značenje po pravilu – “onaj koji je snažan i jak”, “onaj koji je poslat od Boga”, “sveti Duh ili izaslanik Božiji”, “onaj koji je besmrtan”. Takođe i “osoba koja je dugovečna i srećna” ili “onaj koji je hrabar i plemenit”, “onaj koji je vedrog duha”, “onaj koji je neustrašiv i silan”.

Muško ime Dušan se prema statističkim podacima već dve decenije nalazi na listi prvih deset muških imena za koja se roditelji i kumovi opredeljuju kada biraju imena za mušku decu. Najčešći nadimci od imena Dušan su Dule, Duško, Duksa, Duki, Duka, Duša... Imena koja su izvedena od ovog imena su Duško, Dujan, Dorjan, Dukan, Dukljan, kao i ženska imena Dušanka, Dušica, Dulka, Dušana, Duška, Dulina ili Daša.

Dugačak je spisak domaćih slavnih ličnosti, poznatih i uspešnih muškaraca koji s razlogom nose ime Dušan: književnik, dramski pisac i scenarista Dušan Kovačević, srpski profesionalni teniser Dušan Lajović, kompozitor i gitarista klasične muzike Dušan Bogdanović, scenarista i režiser Dušan Makavejev, glumac Dušan Kaličanin, nekadašnji poznati rok muzičar, pisac i scenarista Dušan Prelević Prele, legenda jugoslovenske i srpske košarke Dušan Duda Ivković, pevač Dušan Svilar.

(Ona.rs/Sanja Pajević Bundalo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

 • justice for targeted individuals

  2. jun 2022. | 21:23

  moj dida se zvao dušan

  3
  0

  Podelite komentar