Quantcast
 • 2
 ≫ 

Kako bi trebalo da reaguje roditelj ako drugo dete udari njegovo: Savet zlata vredan

 ≫ 

Roditelji iz potrebe da zaštite dete vrlo često reaguju burno ako njihovog mališana neki vršnjak povredi ili udari na igralištu

 • 2
Dete, tuga, razdvajanje, usvajanje, roditelji, majka, devojčica

Foto: Shutterstock

Roditelji uglavnom imaju potrebu da zaštite dete u svakoj situaciji u kojoj smatraju da su njegova bezbednost i sigurnost ugrožene. Ono što bi u tim momentima mame i tate trebalo da imaju na umu jeste da ih dete posmatra i "upija" njihove reakcije, čak i kada je u pitanju konflikt sa vršnjacima.

Kolumnistkinja za savete na stranici Parents.com, dr Emili Edlin, objašnjava kako bi trebalo da reaguju roditelji ako njihovo dete udari neko drugo. Kako navodi, potrebno je da roditelji budu savesniji u primeni nekih  metoda "odbrane" mališana u takvim situacijama.

Kako ističe, najvažnije je za početak zapamtiti da naša deca, kao i tuđa, uvek gledaju šta radimo mi, odrasli. Možda tako ne izgleda,  jer ne skupljaju svoje igračke i kada vide da mi to radimo, ali deca stvarno obraćaju pažnju na to kako reagujemo, posebno u stresnim situacijama.

Ostanite mirni

Ako drugo dete udari vaše, a roditelj drugog deteta ne interveniše, vi možete, kaže Edlin. Priđite svom detetu i proverite da li je dobro. Mirno recite drugom detetu da izgleda kao da je povredilo vaše dete i rastužilo ga. Ovakav postupak bi mogao da stavi do znanja roditelju drugog deteta da je potrebno da se uključi i nešto učini ili kaže. Vaša smirena reakcija, takođe, pokazuje vašem detetu da je sve pod kontrolom.

- Ono što rado ističem jeste lekcija o svesnosti u nekoj situaciji - kaže Edlin. Najkraće rečeno, praksa svesnosti pomaže našem mozgu da ostane smiren u stresnim situacijama koje izazivaju snažne emocije. Na kraju, ovaj  nivo smirenosti pomaže nam da reagujemo najbolje što možemo.

Decaci, igra, kuca, dvoriste, deca

Foto: Shutterstock

Praksa svesnosti razvija snažnu svest o mislima i osećajima u trenutku. Samim činom priznavanja sebi u nekom trenutku da vaša ljutnja raste i da možete da izgubite kontrolu, da imate želju da ošamarite roditelja kao što je njegovo dete ošamarilo vaše, već je prvi korak ka kontroli. Počnite, kada to osvestite, da dišete duboko. Udisaji su odličan način da iskontrolišete tu ljutnju kako biste što adekvatnije i bolje reagovali.

Što ako se incident ponovi?

Koliko god da ste evoluirali pomoću praktikovanja svesnosti kontrole ljutnje, takođe bi trebalo da budete spremni na situaciju u kojoj može da se ponovi sličan incident. Problem tad postaje više strukturalne prirode. Svako dete u grupi zaslužuje da se oseća sigurno, a ponovno agresivno ponašanje, koje odrasli ne rešavaju na odgovarajući način, ometa taj osećaj sigurnosti.

Ako isto dete ponovo povredi vaše dete, sledite prethodno opisane strategije. Posle toga priđite roditelju ili staratelju koji je bio odgovoran za decu za vreme incidenta i izrazite zabrinutost. Saznajte koje korake planira da preduzme za rešavanje problema. Biće potrebno da postavite jasne granice i očekivanja, pa se pobrinite da takve mere preuzmu osobe odgovorne za to dete koje je napalo vaše.

Vrlo je verovatno da će svi roditelji u nekom trenutku biti u sličnoj situaciji, na ovoj ili onoj strani. Važno je reagovati ispravno, staloženo, ali sigurno, pokazati svojoj, ali i drugoj deci kako se problemi najbolje rešavaju mirno i dovesti do situacije koja će biti korektna za sve uključene strane.

Video: Tinejdžer se iživljava nad drugom u Domu, a učenici navijaju

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

 • Nebojša Berak

  6. jun 2022. | 17:11

  To se radi na nacin dase pridje tom detetu, objasni mu sesta je uradio i da mu seprimera kako bi bilo da on sada dobije takve batine ili udarac, da obavesti roditelje sta je uradio i na kraju opomena daako ponovi isto da ce uslediti kazna koja je najmanje jednaka onome sto je ta osoba uradila. I iz iskustva znam daseto vise ne ponavlja.

  13
  0

  Podelite komentar

 • Žana

  15. avgust 2023. | 01:10

  Smisleno i smireno reagovanje nije moguće sa nevaspitanim detetom koje je kolateralna šteta vaspitnih postupaka svojih roditelja. Naime, danas imamo veliki broj roditelja koji osnažuju dete da udara ili maltretira drugu decu. Na taj način, oni "čeliče" svoju decu. Otuda i porast nasilja od najranijeg uzrasta.

  0
  0

  Podelite komentar