• 1
 ≫ 

Zanimljive igre na otvorenom za decu i roditelje tokom leta: Zdrava zabava na travi za celu porodicu

 ≫ 

Ovo su igre na otvorenom uz koje se cela porodica može dobro zabavljati tokom letnjih porodičnih okupljanja ili roštiljanja u dvorištu ili u šumi

  • 1
Deca, porodica, roditelji, igra, dvorište, napolje, zabava Foto: Shutterstock

Kada dođe lepo vreme, a posebno kada se ustali leto ili stigne letnji raspust, često smo u potrazi za najboljim igricama napolju, na travnjaku ili livadi. Za igrama koje bi bile zanimljive vašoj deci i "izvukle" ih napolje od dugog perioda koji su provodili uglavnom u zatvorenom prostoru.

Ako ovih dana tražite aktivnosti kako biste svoje mališane držali podalje od ekrana i obezbedili im što duži boravak na otvorenom, kako predlaže i Scary Mommy portal, uveravamo vas da će postavljanje igrica na travnjaku, igre hvatanja ili čak dobra stara borba vodenim oružjem uvek obezbediti i deci i vama sate zabave.

Deca se igraju u parku u prirodi Deca se igraju / Foto: Shutterstock

Vraćanje na suštinu igranja napolju je veoma važno u današnje vreme. Nikada ne možete pogrešiti sa nekom od klasičnih igara uz koje ste vi odrasli. Verovatno se sećate da ste kao dete igrali neke od ovih verzija: lastiš, kocke, potkovice, laste-prolaste, izmedju dve vatre, hula-hop, pikado na travnjaku...

Ovo su igre na travi uz koje se cela porodica može dobro zabavljati — i na kraju krajeva, koji porodični roštilj je potpun bez takmičarskih turnira u boćanju, nabacivanju obruča ili dobrog starog badmingtona?

Za neke od igara koje vam predlažemo biće potrebna prethodna priprema, tačnije pre nego počnete, potrebno je napravite neke od rekvizta za igre, ali ne brinite, ništa nije komplikovano, a beskrajno ćete uživati i biti ponosni na celokupnu priču!

Nabacivanje obručeva

Igra idealna za porodična okupljanja, roštiljske zabave nedeljom popodne ili nekom drugom prilikom. Potrebna vam je tabla sa stubićima na koje se nabacuju obručevi, šest obručeva i... to je to. Ukoliko baš niste raspoloženi da pravite ovaj rekvizit, možete neki stari klupski stočić da okrenete naopako i dobićete isti efekat. Manje obručeve možete i kupiti ili napraviti od najlonskog čvrstog kanapa koji ćete saviti u manje krugove i zalepiti na krajevima da bi se spojili u krug.

Igre hvatanja 

Za igru baci-uhvati možete kupiti jedan ili dva seta koji se sastoje od hvataljki i dve loptice za tenis ili neke lakše loptice. Igre bacanja unapređuju koordinaciju ruku i očiju kod dece i mišiće ruku, uvek čine decu aktivnom i srećnom, jer oslobađaju višak njihove energije.

Deca, škola, priroda, ekskurzija Foto: Shutterstock

Iks-oks na otvorenom

Ne morate uvek za ovu igru koristiti papir i olovku. Pošto ste u prirodi, iskoristite sve što se nalazi u njoj. Na primer umesto papira za iks-oks možete upotrebiti neki srednje veličine panja i na njemu iscrtati markerom ili farbom polja za iks-oks, a za popunjavanje tih polja možete koristiti kamenčiće, šišarke, žirove, drvca i slično.

Poligon 

Možete se ludo zabaviti sa decom tako što ćete im napraviti poligon za takmičenje na kojem su razne prepreke, što može biti odlična ideja i za dečije rođendane. Pošto ste u prirodi, na travnjaku ili na nekoj otvorenoj livadi, poligon može da se sastoji od raznovrsnih nivoa sa različitim rekvizitima koje sigurno imate pri ruci, posebno ako ste u svom dvorištu: stare gume od automobila (deca prolaze trkom kroz bar četiri gume), velika kartonska kutija (provlače se kroz otvorenu kutiju), između dva drveta razvući kanap ili lastiš, unakrsno vezivan (kao mreža) i deca se provlače kroz njega, a  na kraju poligona možete im namestiti prazne limenke ili neke plastične posude sa vodom ili čak čunjeve da ih gađanjem obaraju.

Video: Mama Viktorija otkrila kako uvek zna da li je deca lažu i trikom oduševila milione

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Trava

    8. jun 2022. | 20:51

    Trava puna krpelja!!!

    Podelite komentar