• 1

Dečaci koji nose ovo moćno ime su milostivi i dobrodušni, šire veru i pravdu među ljudima

Smatra se će prema muškoj deci koja nose ovo ime Bog uvek biti blagonaklon

 • 1
Znacenje imena, decak, Sreda 25. maj, Igor

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Prema statistici, muško ime Ivan je među prvih deset imena koja se daju novorođenim dečacima.

Smatra se da primarno potiče od hebrejskog jezika, od imena Johanan, odakle se prenelo i u latinski jezik - Iohannes, a zatim i na grčku grupaciju jezika u kojoj se ime Ivan izgovara kao Ioannes, a na kraju i u slovensku grupu jezika.

Iako je ime Ivan u početku svog nastajanja bilo primarno jevrejsko ime, kasnije se sa širenjem i propagiranjem hrišćanske religije počelo davati i deci koja su druge etničke i rasne pripadnosti. Zanimljiv je i podatak da ukupno više od 20 svetaca katoličke crkve nose ime Ivan.

Značenje vlastitog imena Ivan

Prevedeno sa grčkog i latinskog, ili pak sa originalnog hebrejskog jezika, ovo ime je složenica dve reči. Prva je reč Jahve (Jahveh), odnosno Bog, a druga "hannah" koja u prevodu znači dobar, veoma milostiv, dobrodušan. Tako, ime Ivan u prevodu znači "Jahve je milostiv", odnosno "Bog je milosrdan", "Bog je dobar".

Upravo iz tog razloga, veliki broj Slovena je svojoj deci davao ovo lično ime, jer se smatralo da će prema muškoj deci koja nose ovo ime Bog uvek biti blagodaran, dobar i blagonaklon, kao i da će svaki Ivan biti "Božje dete" koje će širiti veru i pravdu među ljudima.

Dečaci koji nose ime Ivan će, veruje se, kroz život uvek ići ispravnim putem i biti zaštićeni od ovozemaljskih grehova, ali i od svih negativnih uticaja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

 • Siki

  12. jun 2022. | 16:17

  Mame vaspitajte decu, da sa ponosom nose svoje ime🇸🇰♥️

  11
  0

  Podelite komentar