• 0

"Ona koja donosi svetlost, radost i toplinu": Ovo biblijsko ime nose princeze i boginje

U poslednjih deceniju i po ime Sara je u prvih 10 imena koje roditelji u Srbiji daju svojim ćerkama

  • 0
značenje imena Spomenka

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Kratka i zvučna imena za devojčice vratila su se u modu. Među njima je posebno popularno ime Sara koje roditelji u Srbiji u poslednjih 15 godina često biraju za svoje ćerke.

Sara je bilbijsko ime hebrejskog porekla i označava ženu koja pripada visokom staležu, a prevodi se kao "boginja" ili "princeza". Smatra se, takođe, da je Sara(j) pramajka Jevreja.

Po Bibliji, Sara je bila Avramova žena i pratila ga je od Ura do Hanana, podarivši mu u 90. godini sina Isaka.

Njen život opisan je u “Postanju”, prvoj knjizi Mojsijevoj koja govori o stvaranju sveta.

Takođe, ime Sara pominje se i u Kuranu, a u arapskom jeziku ovo ime ima slično značenje kao i u jevrejskom - "plemkinja", “ona koja donosi svetlost, radost i toplinu, ona koje je vesela i radosna”.

I dok je u prethodnim vekovima ime Sara dobijalo i gubilo na popularnosti u većini zemalja sveta, pred Drugi svetski rat postojala je jedna zemlja u Evropi u kojoj devojčice nisu smele da nose ime Sara. Reč je o Nemačkoj.

Naime, nacisti su insistirali na tome da sve Jevrejke koje žive u Nemačkoj kao drugo ime u ličnim dokumentima nose ime Sara. S druge strane, Nemicama je u to vreme bilo zabranjeno da se zovu Sara, da ih nacisti slučajno ne bi “pomešali” sa Jevrejkama.

Posle završetka Drugog svetskog rata ime Sara više nije bilo zabranjeno u Nemačkoj među njihovim državljankama. Osamdesetih godina prošlog veka ovo ime doživelo je neverovatnu popularnost u zemlji u kojoj je nekada bilo nezamislivo da se iko osim Jevrejki tako zove.

Roditelji u Irskoj, Norveškoj, Španiji i Mađarskoj, kao i u bivšim jugoslovenskim republikama, posebno u Bosni, Hrvatskoj i Crnoj Gori, svojim ćerkama sve češće daju ime Sara.

Ukoliko poznajete neku Saru, pošaljite joj ovu priču o poreklu i značenju njenog imena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica