• 3
 ≫ 

Kako da kod dece razvijete veštine koje će ih učiniti mentalno jakim i sigurnim u sebe

 ≫ 

Svaki roditelj sebi je u jednom trenutku postavio pitanje koja je to ključna stvar koju treba da uradi da bi deci usadio mentalnu snagu

  • 3
Devojčica, dete, ćerka Foto:Shutterstock

Posledice pandemije, nasilje u svim segmentima, mnogo oružja, crne hronike i loših vesti i primera kojima su deca izložena svakodnevno, klimatske promene, sve su to faktori koji su se kroz praksu dečjih psihologa pokazali kao veoma zabrinjavajući po pitanju mentalnog zdravlja naše dece.

Jedan 11-godišnji dečak se poverio svojim roditeljima: - Baš mi je teško da prestanem da razmišljam o lošim stvarima, ponekad brinem da li ću se probuditi.

Bez pravih alata za suočavanje sa nedaćama i neprijatnostima, može doći do beznađa i sveukupno blagostanje dece može opasti. Nada je ono što ih pokreće da ostanu mentalno jaki tokom teških vremena, i to je ono što ih razlikuje od onih koji lako odustaju.

Mentalno jaka deca razumeju vrednost nade

Istraživanja pokazuju da nada može dramatično da smanji anksioznost i depresiju u detinjstvu. Deca koja se nadaju imaju unutrašnji osećaj kontrole. Oni na izazove i prepreke gledaju kao na privremene i tako da ih je moguće prevazići, pa je veća verovatnoća da će napredovati i pomoći drugima. Ipak, uprkos svojoj ogromnoj moći, nada je uglavnom isključena iz naših roditeljskih planova.

Jedan od najboljih načina da se poveća ova snaga je opremanje dece veštinama da se nose sa neizbežnim životnim udarcima. Portal koji se bavio ovom temom "CNBC Make it" je izdvojio devet naučno podržanih i potpuno fantastičnih načina da pomognete deci da zadrže nadu - posebno u teškim vremenima.

Dete, čitanje, mama, učenje Foto: Shutterstock

Zaustavite negativnost u trenutku

Neosnovani pesimizam izjeda nadu, zbog čega je važno pomoći deci da izbegavaju negativnost, pre nego što to postane navika. Razvijte privatni kod koji će signalizirati „da je to negativan komentar“, kao što je povlačenje za uvo ili podizanje prsta uvis ili izgovorite reč: "Mrgud!". Zatim ih ohrabrite da prekinu negativne misli.

Kreiranje nadimka za njihov pesimistični glas ("Gospodin Ne" ili "Gospođica Negativa") može pomoći deci da ga kontrolišu. Kada vaše dete počne da se izražava i gleda na stvari sa makar malo optimizma („Postajem sve bolji u ovome“), pojvalite ga obavezno („Da, mogu reći da si prilično radio na tome!“).

Koristite mantre pune nade

Reči imaju veliku moć. Pomozite svom detetu da razvije optimističnu mantru („Imam ovo!“, „Uvek postoji sutra“ ili „Biću dobro“) koju će koristiti u teškim vremenima. Zatim ih naučite da koriste frazu za smanjenje pesimizma. Ne zaboravite da usvojite jednu za sebe. Govorite to dok vaš glas ne postane unutrašnji glas vašeg deteta.

Naučite brainstorming

Deca koja gaje nadu u sebi ne izbegavaju probleme. Oni to prihvataju direktno jer su naučili da se problemi mogu rešiti. Objasnite svom detetu: „Trik da ne ostaneš zaglavljen u lošim mislima ili problemu je da 'okreneš svoj mozak' da pronađe rešenja".

Zatim ga naučite tehnici breinstorminga. Možete koristite akronim U.R.P.N.O da biste pomogli deci da se prisete koraka:

U  - Uspori da bi  mogao da razmišljaš.

R -  Reci svoj problem.

P - Pitaj sebe: „Šta drugo mogu da uradim?“

N  - Navedi sve što bi moglo da se uradi, a da to rešiš bez osuđivanja.

O - Odluči se za najbolji izbor i uradi to.

Delite vesti pune nade

Deca puna nade čuju priče pune nade. Nasilni mediji mogu stvoriti pogled na svet kao potpuno zao i zastrašujuće opasan. Uzbudljive vesti održavaju nadu dece živom. Potražite inspirativne vesti koje ćete s vremena na vreme podeliti sa svojom decom.

Pred spavanje napravite pregled dobrih delova o danu svake osobe kako biste pomogli svojoj deci da pronađu svetlu stranu života. I podsetite ih na njihove sopstvene trijumfe nad borbama: „Sećaš li se kada si imao problema da sklapaš prijateljstva? Sada imate odlične drugare!”

porodica zavbava Foto: Shutterstock

Pitajte "šta ako?"

Pesimistična deca često razmišljaju o „tmurnim verovatnoćama“, što zamagljuje nadu. Ali deca puna nade uče da tačno procenjuju. Kada vaše dete deli sumnju, postavite pitanja tipa „šta ako“ da biste realnije razmislili o mogućim ishodima. Možda ćete pitati: „Šta bi se moglo dogoditi ako to pokušaš – ili ne pokušaš? Šta je najgore što se može dogoditi? Koliko je verovatno da će se to dogoditi? Koji je najverovatniji ishod?" Ova pitanja pomažu deci da izvagaju da li su potencijalni ishodi zaista loši kao što su zamišljali. To znanje može biti put napred.

Slavite male pobede

Ponovljeni neuspeh povećava beznađe, ali prepoznavanje čak i malog uspeha pojačava nadu. Ovo je mnogo važno da praktikujete jer ćete tako uliti postepeno detetu samopuzdanje i otkloniti mu strah za sledeću bitku koju bije. Redefinišite „uspeh“ kao dobitak, kao malo poboljšanje u odnosu na prethodni učinak usled uloženog napora. Tako će i dete shvatiti koliko je važno da se uloži neki napor da bi se dobio pozitivan rezultat ili ishod. Zatim pomozite svom detetu da identifikuje lične koristi. Na primer, „Prošli put si dobio devet tačnih reči. Danas imaš 10! To je dobitak!“ Ili: „Juče si pogodio jednu trku; danas imaš dve. To je dobitak!“

Povećajte asertivnost

Asertivnost je kada neko izražava misli, osećanja i uverenja na direktan, iskren i socijlano adekvatan način uz uvažavanje drugih. Deci koja se osećaju beznadežno je teško da se zalažu za sebe i izraze stav sa samopouzdanjem. Učenje asertivnosti povećava nadu i aktivnost. Bitan je i govor tela. Naučite osnove samouverenog govora tela: „Držanje glave visoko pomaže da izgledate samouvereno. Uvek gledaj osobu u oči. Vežbajte ove veštine dok vaše dete ne bude moglo da se brani.

Napravite rituale zahvalnosti

Deca sa nadom su zahvalna. Jedno istraživanje je pokazalo da ljudi koji vode dnevnike zahvalnosti osećaju više nade u svom životu za samo 10 nedelja. Održavajte tradiciju obroka u kojoj svaki član porodice otkriva jednu stvar za koju je zahvalan što se dogodilo tog dana. Uvedite ritual pre spavanja kada ćete popričati sa detetomo događajima tokom dana i o osobama kojima su zahvalni i zašto. Ako vodite porodični dnevnik, zapišite zahvalnost svoje dece u njemu da biste se prisetili dobrih delova njihovog života.

Naučite ih ljubaznosti i empatiji

Kako se problemi povećavaju, može doći do beznađa. Pokazivanje deci da imaju moć da prave razlike u životima drugih uliva nadu i gradi samoefikasnost. Deca puna nade imaju brižne odrasle koji modeliraju nadu. Pokrenite porodičnu dobrotvornu kutiju u koju deca dodaju nežno korišćene igračke, odeću i igrice. Dostavite ga porodici u nevolji kako bi oni videli uticaj ljubaznosti. Odredite dan za pomoći vašim bakama i dekama oko poslova u kući ili na placu. Pokažite im koliko davanje i pomoć drugima može da im pruži nade, motivacije i radosti zbog tog čina. Pronađite motive prilagođene strastima i interesovanjima vaše dece i podržite njihove napore.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Перагеније

    5. avgust 2022. | 20:57

    ДОВОЉНО је да их обожавате и ВАСПИТАВАТЕ.

    Podelite komentar

  • Aca

    6. avgust 2022. | 05:20

    A šta ako je dete gender fluid pa menja pol svaki cas

    Podelite komentar

  • Mama

    5. avgust 2022. | 19:30

    Vrlo lako od malena ucite decu da ne budu dobra i postena...

    Podelite komentar