• 1
 ≫ 

Naučite decu da dostojanstveno gube: Poraz je važan deo odrastanja

 ≫ 

- Niko ne voli da gubi, ni deca, ni odrasli. Kao roditelji, bitno je da im damo dobar primer i model ponašanja - ističe Leši Elis-Koks, prihijatar za decu, adolescente i odrasle

  • 1
Dete, ljutna, društvena igra Foto:Shutterstock

Bez obzira na to da li je reč o društvenoj igri ili navijanju na fudbalskoj utakmici, uvek je zabavno gledati svoju decu kako se igraju, a ujedno i takmiče.

Igre i takmičarski sportovi pomažu deci u podizanju samopoštovanja i osećaja postignuća. Ali, šta raditi ako dete na pobedu odgovori hvalisanjem ili na poraz ispadom besa?

Dete poraz doživljava kao težak emocionalni gubitak, a s druge strane, on je važan deo odrastanja.

Doktorka Leši Elis-Koks je prihijatar za decu, adolescente i odrasle, te je  za "Motherly" otkrila nekoliko saveta koji će pomoći deci da se nose sa porazom ili pobedom na dostojanstven način.

- Niko ne voli da gubi, ni deca, ni odrasli. Kao roditelji, bitno je da im damo dobar primer i model ponašanja - ističe dr Leši.

Mama, ćerka, dete, tužno dete, usamljenost Foto: Shutterstock

Dakle, šta bi trebalo da uradite kada vaše dete ima izlive besa nakon poraza?

Doktorka kaže da je saosećanje prvi korak i da bi trebalo da razumete svoju decu u tim trenucima. Ipak, važno je postaviti granice oko prihvatljivog ponašanja ili onoga što je zabranjeno.

To može biti nazivanje pogrdnim imenima, fizička agresija ili bilo koje drugo destruktivno ponašanje.

- Pustite ih da prožive sva osećanja, a zatim im pomozite da pronađu zdrave načine da se nose sa svojim emocijama - kaže ona.

Budite uzor

Neke strategije suočavanja uključuju i vežbe disanja. Učenje ponašanja počinje od roditelja jer te male oči gledaju sve što radimo.

- Budite uzor dobrog sportskog duha i upravljajte sopstvenim emocijama. Čestitajte pobedniku čak i ako to nije tim za koji igra vaše dete, nemojte vikati na trenera i navijajte i za druge igrače - savetuje ona.

Mama i ćerka, dete, mama Foto-ilustracija: Shutterstock

Greška je puštati dete da stalno pobeđuje

Svi smo to iskusili, pogotovo s mlađom decom. Toliko želite da pobede, pa im dajete dodatnu prednost ili im popuštate. Međutim, time im ne činite nikakvu uslugu.

- Tada lažno "hranimo" njihov ego i gubimo element podučavanja dece nekim kritičnim životnim lekcijama, poput učenja kako pogrešiti. Život je pun neuspeha. Tako rastemo i učimo i želimo da deca imaju alate pomoću kojih će se nositi s problemima - kaže dr. Leši.

Predškolska i mala deca će najverovatnije nakon poraza imati ispade besa.

- Takmičarski pristup sportu za decu stariju od devet godina najbolje funkcioniše jer su u toj dobi sposobni da izdrže pritisak pobede i poraza na emocionalno zdravije načine - kaže doktorka.

Ipak, svako dete je drugačije, pa neka deca mogu biti spremna za sport ranije, a druga kasnije ili nikako.

Ona za kraj savetuje roditelje kako da poduče dete poniznosti kada pobede.

- Rečite im da pruže ruku drugom timu, treneru i mahnu navijačima suprotnog tima. Mora da postoji poštovanje i prema tuđem trudim - zaključuje ona.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Zoran

    10. jul 2022. | 17:48

    U Srbiji hahahaha poraz jeste normalan i prirodan ali ako su na takmičenju Srbi osmi na celoj planeti, ma šta osmi, ako su drugi to je već povod za salvu zlih komentara i mržnje. Pa na samom semaforu se vidi kako su roditelji naučili decu da je normalno biti drugi, treći. Izvinjavam se onima koji su edukovani i svesni sebe.

    Podelite komentar