• 0
 ≫ 

Razlozi koji se kriju iza agresivnog ponašanja kod dece i kako roditelji treba da postupaju

 ≫ 

Da biste znali kako da tretirate agresiju kod vašeg deteta važno je da znate šta je izaziva

  • 0
Agresija

Foto: Pixabay.com

Agresija kod dece može da bude simptom mnogih drugih prikrivenih problema, piše "Childmind.org".

Kako biste "lečili" agresivno ponašanje kod svog deteta jako je važno da otkrijete šta ga pokreće. Uzroci agresije dele se u nekoliko grupa:

Poremećaj raspoloženja

Da li kod vašeg deteta postoje problemi sa raspoloženjem? Deca koja su bipolarna u maničnoj fazi često postaju impulsivna, gube samokontrolu i postaju impulsivna. Na drugom kraju spektra, kada postanu depresivni postaju razdražljivi.

Frustracija

Deca koja imaju intelektualna oštećenja ili imaju problem sa komunikacijom (uključujući i autizam) takođe mogu da ispoljavaju agresiju. Kada deca sa ovim problemima postanu agresivna to je često jer imaju poteškoća da se nose sa svojom frustracijom i ne mogu da verbalizuju svoja osećanja.

Impulsivnost

Kod dece sa hiperkinetičkim poremećajem, koji podrazumeva poremećaj pažnje sa hiperaktivnošću, može da dođe do agresivnog ponašanja. Ova deca ne razmišljaju o posledicama svog ponašanja.

Trauma

Postoje situacije u kojima je agresija izazvana zbog neke stresne situacije. Ovo je ipak retka pojava, ali kada agresija počne da se dešava češće to može da predstavlja novi emocionalni problem.

Kako sprečiti agresiju kod dece?

Jako je važno da dete učite da postoje drugačiji načini da reaguju. Morate da naučite dete da ne šutira, ne viče, udara ili grize kada je ljuto, već da svoje emocije verbalizuje.

Važno je da dete naučite kako da postupa kada je ljuto, a da to ne iskazuje kroz agresivno ponašanje. Najbolji savet je da objasnite detetu da se ponaša kao "odrasla" osoba i da ga uvek pohvalite kada pokaže dobro ponašanje u ovakvim situacijama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica