• 0
 ≫ 

Letnji vodič za vrelo leto sa bebom: Kako znati da li im je vruće?

 ≫ 

Pazite na izloženost suncu, na komarce i hidrataciju!

  • 0
Beba, pesak, more, plaža odmor, sunce Foto-ilustracija: Shutterstock

Uobičajeno je da novi roditelji posebno strahuju od letnjih vrućina i kako će one uticati na novorođanče. Brinu ih stvari poput hranjenja bebe, oblačenja, nege kože i izlaganja suncu.

Ovo su neki saveti koji mogu da vam budu vodič kako da sa svojom bebom pregurate leto, a da tropski dani imalo utiču na vas, piše "Parenting".

Odeća

Vaša beba treba da bude obučena u laganu i široku odeću koja omogućava koži da diše. Koristite samo pamuk i izbegavajte prekomerno povijanje u letnjim mesecima. Zapamtite, udobnost je ispred mode ili tradicije!

Široka odeća obezbeđuje da vaša beba može da diše i da se njena koža "ne guši". Ovako ćete izbeći dobijanje osipa od toplote.

Da biste obezbedili adekvatnu zaštitu od komaraca, obucite joj za predvečernju šetnju duge rukave i nogavice.

Da biste sprečili ujede, koristite mreže protiv komaraca i repelentne flastere na odeći, a ne repelente koji se nanose direktno na bebinu kožu.

Temperatura u domu

Mnogi roditelji su paranoični zbog temperature i podložnosti njihove bebe hladnoći i bolestima, posebno kada je neizbežno uključiti klimu.

Blago pojačani klima-uređaji nikome nisu škodilo. Bebe nisu baš toliko osetljive, a temperatura od 25 stepeni Celzijusa je idealna. Ali, pazite da je klima očišćena i servisirana - zbog prašine i prljavštine.

Ako koristite ventilator, izbegavajte stavljanje bebe ispred direktnog toka vazduha. Održavajte adekvatnu ventilaciju kod kuće tako što ćete prozore držati otvorenim, međutim, držite prozorske mreže da biste izbegli insekte i komarce!

Hidratacija

Tokom leta nije potrebno davati dodatnu vodu novorođenčadi i bebama koje se doje da bi se obezbedila odgovarajuća hidratacija. Majčino mleko sadrži dovoljno vode da ugasi bebinu žeđ. U ovoj sezoni, međutim, majka koja doji treba da se što više hidrira.

Možete pratiti stanje hidratacije vašeg deteta posmatrajući učestalost mokrenja, koja bi trebalo da bude između šest i osam puta dnevno.

U slučaju odojčadi koja se hrane ispumpanim ili adaptiranim mlekom, izbegavajte da ostavljate mleko na otvorenom. Ispumpano mleko mora biti u frižideru i ne može se držati na sobnoj temperaturi duže od tri sata. Višak ili neiskorišćeno mleko mora da se odbaci.

Zaštitite svoju bebu od opekotina od sunca

Kada god da izlazite napolje, makar to bilo i samo do prodavnice i nazad, obavezno bebi nanesite malo kreme sa zaštitnim faktorom. Mala kapa je takođe idealna za veoma tople i sunčane dane.

Pazite na ove znakove koji ukazuju da im je previše toplo

Nema jasnih indikacija da primetite da li se vaša beba oseća neprijatno zbog toplote. To je zato što bebe nemaju potpuno razvijene znojne žlezde. Međutim, postoje određeni znaci koje vaša beba može pokazati kada joj je neprijatno tokom leta. To uključuje letargiju, suvu kožu, razdražljivost, odbijanje da pije mleko itd.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica