Quantcast
 • 1

Devojčice s ovim imenom velikodušne su i brižne, razvijene intuicije i prirodno ponosite

Ovo milozvučno ime nose žene koje se bore za slobodu misli i govora, hrabre u ostvarenju svojih ciljeva bez slepog poštovanja pravila

 • 1
Znacenje imena Mitra

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Milozvučno žensko ime Milena poslednjih godina povratilo je svoju popularnost. Iako se ovo ime smatra izvorno pravim srpskim imenom, često je u mnogim zemljama u regionu, te tako u susdenoj Hrvatskoj ime Milena jedno je od najpopularnijih ženskih imena.

Ime se najviše vezuje za slovensko nasleđe i slovensku kulturu, te se veruje da, uzimajući u obzir celokupnu istoriju Slovena, način života i uslove u kojima su morali braniti svoju slobodu i poštenje, ime Milena nose devojčice kojima se u životu želi sloboda misli i govora, hrabra borba za sopstvene želje i potebe, bez slepog poštovanja pravila i marenja za mišljenje okoline.

Ženske osobe koje nose ovo lepo ime Milena važe za velikodušne i brižne, ali i dostojanstvene žene koje su oličenje mira i pomirljivosti, tolerancije i blagosti, imaju veoma razvijenu intuiciju, senzibilnost i koje su prefinjene.

Najčešće se navodi da je žensko ime Milena izvedeno od prideva mio ili drag, ali postoje i neka etimološka uverenja da je ono samo ženska verzija imena Milan. Ipak, u većini su mišljenja koja tvrde da se Milena prevodi kao “rođena od milošte i milosti” ili “uvek mila”.

Milena je bila ćerka vojvode Petra Vukotića, koja se udala za kralja Nikolu Petrovića Njegoša. Bila je kneginja, a potom na tronu kraljice Crne Gore do 1918. godine. Čuvena srpska slikarka Milena Pavlović Barili, legendarna srpska glumica Milena Dravić kao i nekadašnja balerina Milena Vukotić samo su neke od čuvenih žena koje su proslavile ovo ime. 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

 • Erak

  3. avgust 2022. | 17:36

  Ne znam ni kako se to ime danas izgovara, moram pitati onu ribu iz "Slagalice".

  7
  3

  Podelite komentar