• 0

Devojčice sa ovim imenom nose životnu radost i ostavljaju snažan utisak na okolinu

Ime milozvučnog značenja simboliše poletnu, radosnu i pravdoljubivu žensku osobu

  • 0
značenje imena Jasmina

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Lepo i milozvučno žensko ime Julijana je grčkog porekla, a koren potiče od reči Ioulianos (latinski - Julianus) i znači "blistav". Poznata rimska patricijska porodica nosila je ovo porodično ime iz koje je potekao i slavni Julije Cezar.

Drugi oblici ovog imena su Juca, Julija, Đulijana, Julijanka i Julka. Ovo ime je veoma rasprostranjeno svuda u svetu, naravno modifikovano i prilagođeno konkretnim jezičkim varijantama.

Kao što samo značenje imena kaže, osobe koje nose ovo ime ostavljaju snažan utisak i uvek privlače poglede i pažnju drugih. Dame sa imenom Julijana su pune samopouzdanja i svesvne svojih vrlina, vrednosti i utiska koji ostavljaju na druge. Julijana ne voli da gubi, najsrećnija je kada niže uspehe na poslovnom i privatnom planu i nikada ne odustaje.

Najčešći prevod i značenje imena Julijana je „ona koja je ljupka i mila“, "ona koja je poletna, sjajna i donosi svetlost", a takođe i "ona koja donosi radost i sreću" i "poštena, iskrena i pravična ženska osoba"".

Nekada se, posebno na našim prostorima, ime Julijana, kao i skraćeni oblik Julija davalo devojčicama koje su rođene u mesecu julu, a danas to nije slučaj  Štaviše, roditelji u Srbiji ga veoma retko daju ćerkama.

Zanimljivosti vezane za ime Julija

Glavna junakinja čuvene Šekspirove tragedije bila je Julija Kapuleti koje je do danas ostala simbol mlade žene koja je beskrajno verovala u ljubav do večnosti.  Takođe, među najlepše ljubavne pesme naše rok i pop scene spada pesma Dejana Cukića "Julija" koja je posvećena jednoj dami koja nosi ovo ime.

Julija je još i naziv ostrva vulkanskog porekla koje se nalazi u blizini Sicilije, a u svetu savremenih tehnologija, Julija je i naziv jednog od programskih jezika, složen kompjuterski jezik kreiran za vrlo kompleksna izračunavanja. Poznata nam je i srpska knjeginja Julija Obrenović (devojačko Julija Hunjadi) koja je bila žena srpskog kneza Mihaila Obrenovića.

Ukoliko poznajete neku Julijanu, pošaljite joj ovu priču o poreklu i značenju njenog imena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica