• 0

5 znakova da vaše dete ima narcisoidnu crtu: Evo šta kao roditelj možete da uradite

Ako se ne koriguje na vreme, narcisoidnost može uticati na kasniji život deteta

  • 0
Dete, kruna, narcis Foto: Shutterstock

Vaspitanje deteta je najizazovniji posao koji dobijamo s ulogom roditelja. Roditeljima je nekada teško da budu objektivni i nepristrasno sagledaju postupke svojih mališana, ali neka ponašanja bi ipak trebalo da koriguju što je pre moguće.

Narcizam je jedna od osobina koju deca često usvoje od drugih ljudi i krenu da je oponašaju. Ukoliko se narcisoidnost ne kontroliše i ne ispravlja, to može ugroziti društveni život i ponašanje deteta.

Psiholozi izdvajaju osobine koje ukazuju na to da dete ima narcisoidnu crtu.

1. Uvek sebe stavlja ispred svega

Prva osobina narcisoidnog deteta je sebično ponašanje. Ukoliko dete sebe stavlja ispred svega i nije ga briga za emocije i potrebe drugih, pratite njegovo ponašanje.

2. Nedostatak empatije

Deca su veoma nežna i emotivna bića, a ako su narcisoidna, nedostajaće im empatije. To znači da neće imati obzira prema drugima i uvek će se prvo pobrinuti za sebe. Ako se ovakvo ponašanje ne ispravi u ranoj dobi, ono će početi da utiče na porodične odnose, a kasnije i na društveni život deteta.

3. Česti izlivi besa i ljutnje

Iako izlivi besa nisu neuobičajeni kod dece, u slučajevima narcisoidnosti su češći. Takva deca ljutnju i bes koriste kao odbrambeni mehanizam da dokažu svoje stavove i želje, piše Times Of India.

4. Uvek traži pažnju

Deci je potrebna pažnja, ali kada napune određeni broj godina, normalno je da to prerastu. Međutim, kod narcisoidne dece to nije slučaj. Ona imaju preteranu potrebu da im se drugi dive i da ih cene, pa ne tolerišu kada ih neko ignoriše.

5. Omalovažavaju druge

Narcisoidna deca su ponosna i imaju osećaj da su savršena i bezgrešna, pa zbog toga druge često gledaju s prezirom. Oni pokušavaju da omalovaže druge kako bi uspostavili dominaciju i pokazali nadmoć.

Šta roditelji mogu da urade?

Kako bi ispravili osobine narcisoidnosti kod deteta, roditelji na prvom mestu moraju da budu strpljivi. To može ponekad biti teško jer ponašanje deteta može da vas povredi, ali morate da budete usredsređeni na to da promenite svoje dete.

Razgovarajte s njim o empatiji. Odvedite ga u dom za nezbrinutu decu ili dom za starije i nemoćne osobe. Takođe, razgovarajte s detetom o važnosti ljudskih vrednosti. Pričajte mu priče u kojima su oholost i ponos doveli likove do neuspeha.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica