• 0
 ≫ 

On je "dar sa neba": Ime koje se sve ređe čuje na našim prostorima

 ≫ 

Pretpostavlja se da ime Darko originalno potiče iz persijskog jezika od reči „dar“ i označava muškarca koji nesebično daje

  • 0
značenje imena Damir Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Muško ime Darko, kome je popularnost poslednjih godina značajno opala, je staro-slovenskog porekla. Iako je ovo ime bilo veoma popularno u srednjem veku, kada se veruje i da je nastalo, danas se može čuti u nekim slovenskim zemljama, pre svega u Srbiji ,Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji pa i u Bugarskoj.

Kako se pretpostavlja, ime Darko originalno potiče iz persijskog jezika od reči „dar“, što znači poklon, darivati, pokloniti, darovati. Prema nekim teorijama postoji mogućnosti da je ime Darko poreklom od latinske reči „Donatus“, sa istim značenjem.

Postoji mogućnost i da potiče iz staro-hebrejskog jezika na kojem ima nešto drugačijim značenjem ,- posedovati, biti u posedu, onaj koji ima neko dobro. A sa treće strane, ime Darko se može tumači i kao reč koja je nastala od grčke reči „Dareios“, ili pak od ranije i pomenutog persijskog glagola „dara“, koji imaju isto značenje – imati, posedovati biti imućan.

Bez obzira iz koje jezičke grupacije ime Darko potiče, ono u osnovi označava muškarca koji je nesebičan, koji daje, onaj koji je dobročinitelj, "dar sa neba“, darovit vrlinama i dobrotom i koji svakome pomaže.

Statistika nažalost pokazuje da je ime Darko poslednjih godina sve ređi izbor roditelja. Sa njim izumiru i njegovi nadimci od milošti Dare ili Darkić, a sve ređe će se čuti i imena izvedena iz njega kao što su Daroje, Darimir, Dario ili ženske varijante imena Dara, Darinka ili Darija.

Ono što je interesantno još u vezi imena Darko je da jedno naselje u Italiji koje broji 31 stanovnik nosi to ime, dok u Meksiku postoji naselje Darko koje ima svega - 3 stanovnika.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica