• 0

Ako primetite ovo kod deteta, potražite savet lekara: Roditelji dele svoja iskustva

Roditelji koji imaju decu sa autizmom počeli su masovno da dele na društvenim mrežama prve i najučestalije znake autizma koje su primetili kod svoje dece

  • 0
Autizam, dete, buka

Foto:Shutterstock

Autizam kao neurorazvojni poremećaj, čiji se simptomi prepoznaju u prvim godinama života, karakterišu problemi u socijalnoj interakciji i komunikaciji, kao i repetitivni, stereotipni obrasci ponašanja, aktivnosti i interesovanja.

Tačan broj osoba sa autizmom nije poznat, jer nacionalni registar i dalje ne postoji. Nedostaje i rana dijagnostika i to je jedan od glavnih problema sa kojima se suočavaju porodice osoba sa autizmom. Postoje različita mišljenja među doktorima, roditeljima i ekspertima o tome šta izaziva autizam i koji je najbolji način za lečenje. Ali, oko jedne činjenice se svi slažu: rana i intenziva intervencija pomaže.

Kao roditelj, vi ste u najboljoj poziciji da primetite najranije znake upozorenja za autizam. Vi najbolje znate vaše dete, možete primetiti neobično ponašanje koje pedijatar nije mogao da vidi. Svesni toga, roditelji koji imaju decu sa autizmom počeli su masovno da dele na društvenim mrežama prve i najučestalije znake autizma koje su primetili kod svoje dece. 

Prema mišljenju pojedinih roditelja, neki od ranih znakova autizma su kada beba duži vremenski period gleda u vrtešku za krevetac. Takođe, kao jedan od znakova navodi se to da dete iznenađeno gleda u svoje šake. Hodanje na prstima, neprekidno i neumorno skakanje, opčinjeno gledanje u predmete poput stolice i brzo pomeranje glave levo-desno, neki su od znakova autizma, prema rečima ovih roditelja.

@happy_ville These are some of Villes signs of autism. He is 2,5 years old and under evaluation #earlysignsofautism #autism #toddler #cute #fyp ♬ Funny Kids - Children's Music

Kada su videli da ovakvi video-snimci nailaze na pozitivne reakcije i da ljudi govore kako im ovakav sadržaj pomaže, priključili su se i drugi roditelji koju su podelili svoja iskustva.

Neki od njih su udaranje glavom o zid ili neki predmet naveli kao jedan od glavnih simptoma, ali i često i glasno vikanje.

@autismteam Support us and help us grow.!!! #Austism #Asperger #AspergerTeam #TDAH #TEA #Children #Moms #ForYou #Viral #ForYouPage ♬ sonido original - Autism Team

- Svaka čast na hrabrosti svim roditeljima koji su podelili ovo s nama. Najtužnije mi je kada shvatim da postoje roditelji koji ignorišu ove znake - napisao je jedan čovek.

Iako ovi znaci ne znače direktno da dete ima autizam, nemojte koristiti metodu "sačekaćemo, pa ćemo da vidimo". Time rizikujete gubljenje dragocenog vremena u dobu kada vaše dete ima najveće izglede za poboljšanje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica