• 0
 ≫ 

Zaljubljeni tinejdžeri: Kako pomoći detetu bez uplitanja u njegovu intimu?

 ≫ 

Ove stvari su potpuno normalne i morate im pristupiti pažljivo pogotovu ako vam se dete obrati za pomoć

  • 0
Majka i ćerka, tinejdžer, devojka plače, tuga

Foto:Shutterstock

Kada ste roditelj, ništa ne može biti više srceparajuće za vas od gledanja vašeg deteta koje prolazi kroz iskušenja i faze tinejdžerske ljubavi. Dok se neki tinejdžeri dure u svojim sobama, drugi puštaju glasnu muziku i prigušuju zvuk porodice u svom okruženju, postoje i oni koji gube apetit, gube težinu i čak padaju u strašnu depresiju.

Ako ste možda u iskušenju da intervenišete i izlečite njihovo "slomljeno srce" ili da se uplićete u njihov ljubavni život ma kakav on bio, prvo pročitajte ove savete.

Nemojte im zameriti što su se zaljubili

Roditeljima može biti teško da prihvate da se njihovo dete zaljubilo ili da ima romantična osećanja. Međutim, grditi svoje dete zbog osećanja nikada nije dobra ideja jer vas može udaljiti od njega. Ne smete da inscenirate ljuti sukob ili intervenciju gde ih ispitujete o njihovom ljubavnom životu. Oba roditelja moraju popričati sa detetom i nikako ne smete ismevati njihova osećanja, ali se ne treba ni mešati u celu situaciju i davati savete koje dete nije ni zatražilo.

Nemojte tajno čitati njihov dnevnik i ne proveravati njihov telefon

Prvi korak da pomognete svom detetu je uspostavljanje osnove poverenja između vas i njih. Moraju da znaju da se nećete šunjati iza leđa čitajući njihov lični dnevnik ili proveravati njihov telefon da biste saznali specifičnosti onoga što se dogodilo između njih i njihove simpatije. Koliko god vi želeli da imate sve pod kontrolom, ne smete zaboraviti na činjenicu da svako mora imati svoju intimu i da se to mora poštovati.

Podelite svoje priče da biste stvorili prijateljsko okruženje

Razumljivo je da ste izuzetno zabrinuti za svoje dete, posebno ako vaš tinejdžer pokazuje znake depresije ili se povlači u svoju ljušturu. Ipak, najbolje je da ih naterate da vam se sami otvore. Možete početi tako što ćete im pričati o svom detinjstvu, podeliti priče o svojoj prvoj simpatiji i koliko ste često prolazili kroz bol u srcu. Može im pomoći da znaju da će jednog dana biti srećni kao i vi danas sa svojim supružnikom.

To će im takođe pomoći da vam otvoreno govore o svom bolu, a ne da drže stvari u tajnosti jer se plaše da ćete ih prekoriti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica