• 0

Ona je data od Boga: Ovo divno žensko ime izvedeno je iz muške verzije koja znači "Bog je moja snaga"

Simbolizuje nesebičnost i dobrotu, značajne osobine koje će inspirisati roditelje da izaberu baš to ime za svoju devojčicu

  • 0
Znacenje imena, devojcica, Utorak 19. jul Gordana

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Gabrijela je žensko ime koje potiče sa latinskog govornog područja i znači „Bog je moja snaga“ ili „Božja heroina“. Smatra se da je ovo divno međunarodno ime ženska verzija hebrejskog imena Gavriel, odnosno Gavrilo, što znači „Božji heroj“.

Gabrijel, odnosno Gavriel bio je arhanđel koji se pojavljuje u Starom i Novom zavetu, kao i u Kuranu. Ostao je upamćen kao anđeo koji je rekao Mariji da će roditi Sina Božijeg.

Ovo graciozno biblijsko ime u većini zemalja je poznato u obliku Gabriela (bez J) i nudi razne simpatične mogućnosti za nadimke kao što su Bela, Ela ili Gabi. Gabrijela, svakako, simbolizuje nesebičnost i dobrotu, značajne osobine koje će inspirisati roditelje da izaberu baš to ime za svoju devojčicu.

Smatra se da je ovo veoma popularno ime pre svega u Evropi zapravo francuskog porekla i da znači „Bog je moja snaga“.  Na naše prostore je najverovatnije dospelo iz italijanskog ili pak iz španskog jezika.

Ime Gabrijela je poreklom od imenice tj. ličnog imena muškog roda „Gabriel“, a ima značenje – glasnik; onaj koji donosi vesti odnosno Božji glasnik, dok u „Biblijskoj“ terminologiji ima značenje – Bog je snaga ili Bog daje snagu.

Ženska verzija imena znači „ona koja je snažna“; „osoba koja je data od Boga“; „ona kojoj je Bog podario strpljenje i snagu“; „ona koja je prenosilac poruke“; „ona koja je glasnik“; „ona koja ima dobre vesti“; „osoba koja je unela radost u dom svojih roditelja“; „lepa vest“; „poruka“; ili „ona koja prenosi neku poruku“.

Ime Gabrijela je najpopularnije u Italij, Španiji i Portugaliji, a dosta je često ime i u Slovačkoj, Češkoj, Rumuniji, Litvaniji i Bugarskoj, dok se sporadično može „sresti“ i u nekim islamskim zemljama, posebno u Turskoj i u Iranu. Kod nase je zastupljeno vrlo retko i sporadično.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica