• 7
 ≫ 

Fizioterapeut apeluje na roditelje: Pazite na opasnosti stavljanja brojanice oko bebine ruke

 ≫ 

Hristina objašnjava kako se ovo odražava na bebin razvoj i kako tačno dolazi do problema koji se mogu prevenirati

  • 7
Nasmejana beba na krevetu, brojanice

Foto: Shutterstock, Wikimedia/Чорный Лузеръ

Nije retkost videti bebe kojima su roditelji odmah po rođenju izbušili uši, stavili minđuše, crveni konac protiv uroka i brojanicu oko ručnog zgloba. Ponekad roditelji nisu ni svesni kojim to postupcima mogu da naude svojoj bebi i naškode njenom razvoju.

Ova tema izazvala je dosta komentara na društvenim mrežama, a za Ona.rs fizioterapeut Hristina Andrašević objašnjava koliko je štetno da bebe nose brojanicu, koje sve posledice na koje i ne pomišljate to ostavlja na dete i njegov razvoj, kao i koje to druge stvari mogu biti podjednako štetne po pravilan razvoj.

Primeri iz prakse 

- Prvi put sam primetila situaciju sa brojanicom kada sam bila u poseti jednoj bebi, sve je bilo u redu, a već sledeći put njena mama me je panično zvala da kaže da jedna ruka kasni u pokretima. Beba je imala tri meseca, na toj ruci je bila brojanica nekoliko dana, a mama ništa nije povezala. Isprva nisam ni ja, a onda sam počela da pratim i ostale bebe i primetila obrazac koji se ponavlja - to nešto na ruci čini da se šaka kasnije otvori, smeta da se beba lepo oslanja na otvorenu šaku, da ručni zglob lepo radi. Čak ta ruka se manje podiže u vazduh u odnosu na drugu, a svaka asimetrija u tom uzrastu može da bude problem - započinje Hristina svoju priču o ovom problemu.

Hristina kaže da roditelji već tokom prvog bebinog meseca života stavljaju brojanicu i da svako ko želi dobro svom detetu ne treba to da radi i treba da bude svestan posledica.

- Posebno mi je bio dramatičan primer jedne mame, sa devojčicom koja ima ozbiljne zdravstvene tegobe, puno ležanja u bolnici i operacija. Ona je bebi stavila brojanicu na ruku kad je imala osam meseci, a mi smo kontaktirale prvi put kad je beba, recimo, imala dve ipo godine. Njene reči su bile: "Beba se srodila sa njom i to njoj ne smeta".

Srećom, poslušala me je i videla razliku u pokretima ruke već sledećeg dana.

Naša sagovornica nas je detaljnije uputila u to kako mozak reaguje na stavljanje brojanice i kako se razvija problem.

- U vreme kada se bebin mozak najbrže razvija, kada se prave konekcije među nervnim ćelijama, kad se "pale lampice", mi stavljamo detetu na ruku nešto što tu samo stoji, što ima svoju težinu i to šalje signale mozgu "da je tu nešto". Zatim putuje povratna informacija - "aha, to samo tu stoji", počinjemo da to ignorišemo kao stimulus i zbog težine ta ruka počinje manje da se koristi.

- Nisam nevernik, naprotiv, zovem se Hristina. Brojanica nam služi da brojimo molitve, što bebe svakako ne rade tako male, a ne da ih čuvaju protiv uroka - ukazuje Hristina na ono što roditelji zaboravljaju.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hristina Andrašević (@hristina_fiziomama)

Šta još može biti štetno?

Do asimetrije može dovesti i stalno ponavljanje jedne radnje - čak i držanje preko grudi, ako je mamina ruka stalno ispod jednog ramena može dovesti do krivljenja bebe, pa je potrebno da roditelji nauče da pravilno postupaju sa bebom, napominje Hristina.

Ona dodaje još jedan primer iz prakse da su joj se javljale mame čije su bebe imale kožne probleme, infekcije zbog nošenja, što je razlog više za izbegavanje stavljanja brojanice.

- Kao dubak, na primer. Mnogo je dece imalo posle krivu kičmu, ravna stopala, probleme sa održavanjem ravnoteže, padanjem na glavu jer nisu znali da izbace ruku kao zaštitnu reakciju. Kad bih pitala roditelje da li su ga koristili svi su govorili da jesu, "ali kakve to veze može da ima?" - kaže Hristina.

Dotakle smo se i teme crvenog konca, na koji Hristina gleda sa aspekta pokretljivosti ruke, koji je svakako manje štetan od brojanice, ali savetuje da se i on izbegava.

Tu su i ogrlice od ćilibara, namenjene suzbijanju bolova kod izbijanja zubića, ali Hristina se nije sretala sa posledicama njihovog nošenja, međutim napominje da ne treba da ih nose deca sa dijagnozom krivog vrata (tortikolisa).

- Ljuljaške, dubak, hodalice, čak i neki modeli kolica za bebe nisu adekvatna za upotrebu. Često su kupljena sa namerom da pomognu, a zapravo naprave veliku štetu.

Reakcije roditelja su različite, često govore da su i oni bili isto odgajani, da njima ništa nije falilo, ali kada Hristina krene da nabraja, mnogi se zamisle.

Hristina Andrašević je osnivač Centra za edukaciju pod nazivom "FizioMama". Diplomirani je fizioterapeut, a njeno radno iskustvo traje oko 20 godina, što u zemlji, što u inostranstvu. Autorka je edukacija za roditelje pod nazivom "Spretna beba" i stučni saradnik škola roditeljstva i autor mnogobrojnih tekstova na temu trudnoće.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • A

    10. septembar 2022. | 16:21

    Samo gledaju da nas sto vise udalje od vere i crkve. Haos. Moje dete nosi brojanicu od svojih 7 dana, sada ima 2 godine i ne vidim da mu nesto fali.

    Podelite komentar

  • Ivana

    10. septembar 2022. | 17:11

    Ova tvrda nema nikakvog smisla! A ni uporište u nauci. Ne znam koga vređa brojanica. Svakako ne utiče na rast i razvoj dece.

    Podelite komentar

  • Bob

    10. septembar 2022. | 19:20

    Ne vidim ni jedan jedini razlog da mi deca to ne nose a ovo su besmislice......Dodji da vidis.....

    Podelite komentar