• 19

Naša ćerka je skinula pelene kad je napunila 2 nedelje: "Mnogo smo uštedeli"

Ovi roditelji koriste tehniku "eliminacijske komunikacije"

  • 19

Odvikavanje od pelena je uglavnom veoma stresno za roditelje. Mališani uglavnom odbijaju da izađu iz svoje zone komfora, a roditelji smatraju da je već vreme da koriste nošu.

Najveći broj mališana biće spreman da pređe na nošu između 18 i 24 meseca života. Ipak, vreme odvikavanja od pelena je vrlo individualno i postoje slučajevi kada dete prestane da koristi pelene tek sa navršene tri godine.

Međutim, postoje i oni slučajevi kada beba skine pelene veoma rano. Montana Lover i njen partner Tom Lindvud su svoju 21-mesečnu ćerku naučili da ide na nošu kada je imala samo dve nedelje, a posle mesec dana počela je da koristi i WC.

Montana i Tom koriste tehniku "eliminacijske komunikacije" (EC). Njih dvoje su objavili video-snimak o tome kako koristiti EC i podelili su savete za sve zainteresovane roditelje.

- To je slušanje vaše bebe kada želi da ide u WC i odvođenje u WC umesto da vrši nuždu u pelenu - objasnila je Montana u videu na "Jutjubu".

Šta je EC?

Komunikacija za eliminaciju (EC) je praksa u kojoj roditelj koristi signale, znakove i intuiciju za prepoznavanje detetove potrebe za odlazak u WC. Roditelji pokušavaju da prepoznaju i odgovore na telesne potrebe bebe kako bi im omogućili nuždu na odgovarajućem mestu.

Kada je Montana prvi put čula za EC, mislila je da je sve to "pomalo ludo", ali je ubrzo shvatila sve prednosti ove prakse.

Tom je naglasio kako su pelene "luksuzni predmet", dok je Montana istakla da jednokratne pelene postoje tek poslednjih 50-ak godina. Iako su priznali da njihova ćerka još uvek ponekad koristi pelene, drastično su smanjili njihovu potrošnju, pa je to uticalo i na novac koji su uštedeli.

- Bebe se rađaju bez znanja o tome gde treba obavljati nuždu pa ih, ako ih ne naučimo da koriste pelenu, nećemo morati ni odučavati od toga - objasnila je Montana i dodala:

- EC je najbolje primeniti u toku letnjih meseci. Obucite svojoj bebi haljinu ili neku majicu koju možete lako da skinete. 

Montana i Tom kažu da EC najbolje funkcioniše kada je jedan roditelj sve vreme s detetom i da je to oblik osnaživanja jer onda beba zna da će njene potrebe za vršenjem nužde biti zadovoljene, piše "The Sun".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • 535

    15. septembar 2022. | 11:11

    Dete do godinu i po uopšte nama razvijenu tu sposobnost da zna kada joj se ide u vc. Tako da je ovo čisto lupetanje. Ako nemaju para za detetovo normalno funkcionisanje, onda nisu ni trebali da ga imaju. Ako tako već gledaju, imanje deteta je luksuz 🙄🙄🙄

    Podelite komentar

  • Sale

    15. septembar 2022. | 22:29

    Ja sam cepao drva i zidao svinjac sa 5 meseci. A sa 7meseci sam otišao u nemačku da zaradim za pelene.

    Podelite komentar

  • Rade

    15. septembar 2022. | 13:58

    Ma da posle 2 meseca upisala Auto Školu!!! 🤣

    Podelite komentar