• 0
 ≫ 

Biblijsko ime sa jakim značenjem: Onaj koji je nosio ovo ime je bio sin praoca Avrama

 ≫ 

Postalo je veoma popularno u preteklih nekoliko godina

  • 0
Znacenje imena, decak, Nedelja 22. maj Ivan Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Iako mnogi ne znaju, biblijska imena su veoma popularna. Na primer u biblijska imena spadaju Sara, Tamara, David, Pavle, Ivan, Mateja i još mnoga. Međutim, ova imena ne zvuče hebrejski, te mnogi misle da su grčka ili čak sa naših podneblja.

Ali, ako čujete ime Isak, sigurni smo da ćete znati da je ovo biblijsko ime.

Muško lično ime Isak je staro hrišćansko i poznato biblijsko ime, koje je poreklom iz knjige "Stari Zavet", a koje je nosio Avramov sin.

Ovo ime je poslednjih nekoliko godina postalo ponovo popularno i u našoj zemlji i u zemljama regiona, te se sve više i sve češće daje novorođenoj muškoj deci. Ime Isak je u prošlosti obično davano onim dečacima čije je rođenje dugo iščekivano.

Značenje imena Isak i u prenesenom smislu znači: "onaj čija se majka raduje"; "onaj kome se majka i otac smeše"; "onaj koji je uneo radost i veselje u svoj dom"; "sin Božiji"; "onaj koji je uvek nasmejan"; "srećan"; "onaj koji je iskren"; "veseo"; "pošten čovek" i " oličenje dobrote i vrlina".

Stari zavet objašnjava ovo značenje prepričavanjem da se Abraham smejao kad mu je Bog rekao da će njegova supruga Sara, koja je bila u poznim godinama, zatrudneti sa Isakom, a kasnije se i ona smejala kada je čula isto proročanstvo.

Kad je Isak bio dečak, Bog je testirao Avramovu veru naređujući mu da žrtvuje svog sina, iako je anđeo sprečio taj postupak u poslednjem trenutku. Isak je potom postao otac Isava i Jakova sa suprugom Rebekom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica