Quantcast
  • 0

Moćno značenje titule koja je postala lično ime: Ovako se zvao i "otac pravoslavlja"

Ime Maksim potiče iz latinskog jezika i označava nekog ko je najveći, superioran

  • 0
Znacenje imena Momčilo

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Mnoga imena koja su popularna na našim prostorima imaju latinsko poreklo. To je slučaj i sa imenom Maksim koje je, smatra se, nastalo od latinske reči, odnosno titule “maximus”, što znači najveći.

Maksimus je počasna latinska titula koju su mogli da ponesu samo vojni zapovednici, posebno talentovani stratezi koji su obezbeđivali ratne pobede svojoj otadžbini.

Vremenom je postalo lično ime koje su nosili sveci od kojih je za srpski narod najznačajniji Sveti Maksim ispovednik, često nazivan “ocem pravoslavlja”. Njegov dan Srpska pravoslavna crkva obeležava 3. februara.

“Ko vidi u srcu svome trag mržnje prema ma kom čoveku za ma kakvu pogrešku, potpuno je tuđ ljubavi prema Bogu. Jer ljubav prema Bogu nikako ne trpi mržnju prema čoveku", govorio je Sveti Maksim.

Roditelji koji svojim sinovima daju ime Maksim priželjkuju da njihov naslednik bude superioran u odnosu na druge, da ima ogromnu dušu i srce, da svemu što radi bude posvećen i da ga kroz život vodi ogromna želja za pobedom.

Ime Maksim je poslednjih godina sve popularnije u Srbiji, kao i u susednoj Hrvatskoj, a mnogo češće se može čuti u Španiji, Italiji, Grčkoj i Rusiji.

Ukoliko poznajete nekog Maksima, pošaljite mu ovu priču o poreklu i značenju njegovog imena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica