• 0
 ≫ 

Princeza Kejt poziva na destigmatizaciju borbe protiv bolesti zavisnosti: Moramo razumeti te ljude i porodice

 ≫ 

Prihvatanje zavisnosti kao stanja mentalnog zdravlja važan je korak u destigmatizaciji zavisnosti od droga i alkohola

  • 0
Catherine Middleton Kate

Foto: Profimedia

Princeza od Velsa Kejt Midlton podelila je važnu poruku tokom Nedelje borbe protiv zavisnosti, aktivnosti u Velikoj Britaniji koja traje od 30. oktobra do 6. novembra. Kao pokrovitelj "The Forward Trust", organizacije sa sedištem u Velikoj Britaniji koja nudi usluge onima koji se bore sa bolestima zavisnosti , Midlton je govorila u video-snimku za svoju kampanju pod nazivom "Akcija protiv zavisnosti".

- Zavisnost je ozbiljno stanje pogoršanja mentalnog zdravlja koje se može dogoditi svakome, bez obzira na godine, pol, rasu ili nacionalnost. Kao pokroviteljka "The Forward Trust" organizacije, upoznala sam mnoge ljude koji su patili od posledica zavisnosti - rekla je Midlton.

Iako priznaje da se stavovi oko zavisnosti menjaju nabolje, Midlton je rekla da ima još mnogo posla.

- Ipak, sramota i stigma oko bolesti zavisnosti sprečavaju ljude i porodice da traže pomoć, a ljudi i dalje tragično gube živote. Mi, kao društvo, moramo da prepoznamo da je jedini način da pomognemo onima koji pate jeste da pokušamo da razumemo šta ih je dovelo do zavisnosti, da saosećamo sa njima i da budemo saosećajni prema njihovim borbama - rekla je ona.

Prihvatanje zavisnosti kao stanja mentalnog zdravlja važan je korak u destigmatizaciji zavisnosti od droga i alkohola. Klinika u Klivlendu definiše poremećaj upotrebe supstanci kao stanje mentalnog zdravlja, obeleženo "problematičnim obrascem upotrebe supstanci koje izaziva uznemirenost i/ili narušava njihov život".

Poremećaj upotrebe supstanci može da obuhvati bilo koju supstancu (alkohol, opioidi, inhalanti ili kanabis). Kao što klinika Klivlend primećuje, poremećaji upotrebe supstanci se mogu spojiti - što znači da neko može imati više poremećaja upotrebe supstanci u isto vreme.

- Molim vas da znate da zavisnost nije izbor. Niko ne bira da postane zavisnik. Želim da znate da je ovo takođe ozbiljno zdravstveno stanje. Molim vas ne dozvolite da vas sramota spreči da dobijete pomoć koja vam je tako potrebna - zaključila je Kejt.

Video: Kejt Midlton ili Megan Markl: Žene iznenadile svojim izborom

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica