Quantcast
  • 0

On je strastven, razborit i karakteran: Moderno ime koje je deo svake kulture na planeti

Dečaci sa ovim imenom prizivaju sreću

  • 0
značenje imena Siniša

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Možda ne postoji bolji način da se bebi poželi uspeh i prosperitet u životu nego da ga nazovete direktno po sreći. Srećko je domaće ime za dečaka koje sasvim prikladno znači - sreća.

Srećko je jedinstveno i moderno ime, pa iako nećete naći mnogo dečaka na igralištu sa istim imenom, daćete bebi lep početak. Skriveno značenje imena Srećko je da je strastven, razborit i karakteran.

Nema puno podataka o ovom imenu ni kada se pojavilo na našim prostorima. U susednoj Hrvatskoj ime je među sto najčešćih imena za dečake, a 18. maj se smatra Srećkovim imendanom.

U ranija vremena pri davanju imena deci generalno su se birala ona koja su se smatrala "srećonosnim" i koja je prema svom značenju trebalo da odrede sudbinu potomaka. Ali, kako su godine prolazile, ta verovanja su se polako pretvarala u simboliku. Međutim, specifičnost ovog ime je što je ostalo deo svake kulture na planeti i u svim ima isto značenje bez obzira na to kako zvuči.

Srećko, srpsko ime koje je nastalo od imenice sreća, a ima vrlo jasno značenje. Jevrejsko ime za dečake koje takođe simbolizuje “sreću” je Isak i znači “radost i smeh”. Ili, recimo, veoma popularno ime Laki na engleskom govornom području (eng. Lucky) što takođe znači sreća, odnosno Srećko.

Imena za devojčice koje simbolizuju “sreću” je ime Alisa, koje je veoma popularno i dolazi iz hebrejskog jezika, a znači “velika sreća”. Zatim ime Ada koje ima nekoliko značenja, a potiče od hebrejskog jezika i  znači „ukrašena“, ali se povezuje sa starim nemačkim imenima Eta ili Eda, što znači „srećan“. Arapska verzija ovog imena je Aida, poznata po Verdijevoj operi o etiopskoj princezi koja umire da bi spasla svoj narod.

Kod nas jedna od najpoznatijih osoba koja nosi ovo ime je Srećko Lisinac, naš evropski prvak u odbojci.

Ovo ime, koje se često koristi i kao nadimak, takođe mogu da nose i ljubimci.

 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica