• 0

Pred njom padaju na kolena: Zaboravljeno staro srpsko ime koje se ponovo vraća među devojčice

Jedno od najlepših ženskih imena koje u korenu označava srpsku veru i tradiciju

  • 0
Znacenje imena, devojcica, Četvrtak 23. jun, Iskra

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Kako je u prošlosti postojalo duboko ukorenjeno verovanje da reč ima magijsko dejstvo, roditelji su se trudili svojoj deci da daju što snažnija imena koja bi im ulila snagu na životnom putu.

A kako su stara srpska imena često vezivana za tradiciju i veru, roditelji su birali ona koje imaju baš ta dva motiva. Tako je slučaj i sa jednim od najlepših, danas izuzetno retkih ženskih imena, koje u samom korenu nosi reč koja označava sprsku veru i tradiciju.

Žensko ime Ikonija je domaće izvedeno iz grčke reči "eikon", koja u prevodu znači - slika sveca. U prenesenom značenju Ikonija je prelepa, prekrasna, lepa kao ikona, ona pred kojom padaju na kolena.

Kako je numerološka vrednost za ime Ikonija broj devet, smatra se da su devojčice sa ovim imenom poštene, kreativne i duhovno snažne, sposobne da prebrode mnoge teškoće u životu. Rutinu života podnose lakše nego drugi i sposobne su da da vole čista srca. Ovaj broj odgovara umetnicama i pesnikinjama. One su šarmantne i dopadljive, pomalo nestabilnE. Vole lepotu (oblike i boje) i interesuju se za ljude i prirodu.

Ovom imenu u 19. veku je posvećena čak i pripovetka -  Ikonija, vezirova majka (1891) Čedomilja Mijatovića, koja predstavlja idealnu ženu, vernu suprugu i dobru majku, duboko posvećenu porodici, koja je iznad svega pobožna i milosrdna. Ikonija se svojim visokim moralom i mogućnošću da oprosti javlja kao nosilac hrišćanskih vrlina i utiče na druge ljude da budu bolji. Vezirova majka u romanu iskupljuje velikog grešnika i otpadnika od društva i obnavlja porušeni manastir Sveti Jovan.

Među najpoznatijim Ikonijama u srpskoj istoriji je svakako Sestra Miloša Obilića koja je sagradila manastir Kaonu. Ona je sa drugom sestrom Vidom, prateći brata na Kosovo, stigla do Ravnih livada, gde je vraćajući se sa izvora odakle je donela vodu, prema više izvora, izjavila: "Eh, što dobra konja videh, još da je sedlo prema njemu...", na šta joj je brat odgovorio: „Imamo blaga, načini mu sedlo, a kad se ja vratim sa Kosova, pomoći ću ti da bude još lepše."

Prema legendi, videti "dobra konja" mislilo se na lepo, skrovito mesto gde bi mogla da se podigne crkva. Miloš se nije vratio sa Kosova, a sestre su, da bi ovekovečile uspomenu na svog brata, sagradile dva manastira: Vida manastir Vidojevicu, a Ikonija – Kaonu. Od druge polovine jedanaestog veka, kada se smatra da je ozidana prva crkva na ovom mestu, do današnjih dana, manastir je više puta rušen,obnavljan, dograđivan, napuštan i ponovo nicao, doslovno iz pepela. Stoga ga mnogi putopisci pominju u svojim delima, jer je delio sudbinu naroda ovoga kraja, seobe i razaranja, ali i lepotu i radosti života i verovanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica