• 6

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koji poklon bi trebalo poneti na slavu: U susret danu Svetog Nikole

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prilikom odlaska na krsnu slavu mnogi biraju klasične poklone - vino, bombonjeru i kafu za starije ukućane, a čokolade za najmlađe

  • 6
poklon, dar Foto: Pixabay

Mnogima koji odlaze u goste kod familije i prijatelja povodom obeležavanja krsne slave jedno od pitanja je šta da poklone domaćinima.

Nekad su pokloni podrazumevali domaću rakiju ili vino i domaće kolače, onda su došla vremena kad su gosti domaćinima poklanjali kristalne čaše ili činije, pa i skuplje darove, a poslednjih godina gosti uglavnom donose vino, kafu i čokoladu, bombonjeru ili keks, kao i buket cveća.

U nekim krajevima Srbije važi nepisano pravilo da bi domaćinima trebalo darovati ikonu sveca koji je zaštitnik njegovog porodičnog doma i koji je, zapravo, i razlog za svečano okupljanje.

- Ikona jeste bogougodni poklon, ali šta ako svi gosti domaćinu donesu ikonu, pa tu tradiciju nastave godinama – kaže za Ona.rs sveštenik Branislav Miljković iz Hrama Svete Petke u Ovči.

- Šta da radi domaćin sa svim tim ikonama?

Otac Branislav ističe da je najvažnije da poklon koji darujemo svečarima bude od srca.

S jedne strane, trebalo bi da poznajemo svog domaćina i da znamo šta on voli, pa da mu to poklonimo. Mnogi se drže klasike: flaša vina i kafa za starije, i čokolade za najmlađe ukućane. Zašto čovek ne bi bio originalan i sam napravio neki poklončić za domaćina u čiji dom odlazi da mu čestita krsnu slavu? Važna je pažnja, a ne materijalna vrednost – podseća otac Branislav.

Prema njegovim rečima, i jedan jedini cvet iz naše bašte može više da vredi od buketa od stotinu ruža ako je taj cvet poklonjen od srca.

- Sve što je materijalno je prolazno, samo je duša večna. Neka vaš poklon bude od srca, kupljen ili napravljen; darujte ga sa zahvalnošću, ljubavlju i radošću – kaže otac Branislav.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Slave

Komentari

  • Lela

    17. decembar 2022. | 14:50

    Nekad se nosila najlepša jabuka, par kocki šećera i svilene bombone. Ali se poštava slava i domaćin u pravom smislu. Bitno je da gost dodje. Zato što smo uneli pomodarstvo u vidu glamurozno poklona sve je manje ljudi na slavama.

    Podelite komentar

  • PECA

    17. decembar 2022. | 18:23

    Flaša vina, 200gr kafe, a dečici po čokolada.

    Podelite komentar

  • Mirjana

    17. decembar 2022. | 17:21

    Nekad se samo ostavljao novac ispod tanjira. Onda kad gosti odu, deca pokupe taj novac.

    Podelite komentar