• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vi detetu telefon u ruke, ono vama mir: Studija otkriva koje su posledice ovakvog ponašanja

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neočekivani plač deteta može da nas iznenadi, ali dati mu telefon u ruke umesto igračke nije rešenje

  • 0
deca i telefoni Foto:Shutterstock

Vreme nove tehnologije ili vreme bez tehnologije? U oba slučaja, roditeljske dužnosti su iste. Da li  roditelji u digitalnom dobu i svetu preko ekrana imaju iste principe kod dece kao što su radile naše bake i deke ili upoznaju dete sa telefonima odmalena?

Došli ste u goste kod prijatelja, a vašem detetu je dosadno i postaje nemirno, čak i zaplače. Da li je "parola-snađi se" da mu istog trena u ruke damo telefon ili se valja žrtvovati koji minut da ga umirete? Da, ekran može biti kupovina vaših 15 minuta mira, ali postoji dosta mana u ovom  slučaju. Studija koja se pozabavila ovim pitanjem navodi da navikavanje deteta na mobilni telefon može poremetiti njegovo emocionalnu regulaciju pri odrastanju.

Vi njemu telefon, on vama mir - posledice ove razmene

Univerzitet u Mičigenu sproveo je istraživanje baveći se telefonom kao umirujućem sredstvu kod dece, pri tom izdvojivši oko 400 roditelja i njihovu deco uzrasta od tri do pet godina.

Deca koja su dobijala telefone kada su bila nervozna, u budućnosti su imala više problema da se nose sa uznemirujućim okolnostima. Dečaci i deca koji su već pokazivali probleme kao što su hiperaktivnost, impulsivnost i veštine emocionalnog suočavanja bili su posebno pogođeni kada su staratelji koristili ekrane da ih smire.

Zato je predlog istraživača da pedijatri, učitelji ili vaspitači razgovaraju sa roditeljima o načinu umirivanja deteta koji isključuju potez telefona.

Foto:Shutterstock

Samoumirivanje - šansa koja se ne treba propustiti

Izlivi emocija su naravno uobičajeni kod dece, pogotovo od treće do pete godine, kasnije se naviknete, ali može biti primamljivo za roditelje da ih smire koristeći se bilo kojim sredstvima -samo da funkcioniše. Međutim, treba odoleti ovom izazovu i deci treba dati priliku da se izbore sa tim i da im pritom pripomognete, kako bi sticali veštine suočavanja.

Istraživači kažu da emocionalna regulacija može biti još važnija za školski uspeh od inteligencije. Omogućava deci da „ostanu mirni, fokusirani i fleksibilni dok se suočavaju sa novim izazovima.

- Doživljavanje negativnih emocija kao što su frustracija, bes i tuga i oporavak je vredna lekcija koju decu mogu naučiti - kaže Skot Rot, psiholog.

Alternativne tehnike smirivanja

Postoji mnogi načini kako umiriti dete, a da izbegnete telefon. Fokusirajte se na učenje deteta da imenuje osećanja kroz koje prolazi. Dajte mu smernice kako da se sa njima izbori, tako razvijate i poverenje kod dece da vam se poveravaju kada odrastaju.

Kada dete nauči svoja osećanja i razume šta oseća u datom trenutku, sa njim možete proći kroz razne tehnike kao što su duboko disanje, brojanje, vođene slike ili  opuštanje mišića i svesnost. Kada je dete uznemireno, naučite ga da to prizna i radite na njegovom prihvatanju situacije. Treba naučiti decu da je u redu osećati se tako u nekom momentu.

Foto:Shutterstock

Možete se korisiti pitanjima "Vidim da si ljut, a možeš li mi reći gde osećaš tu ljutnju?", pritom će dete verovatno pokazati na neki deo tela kao što je srce, stomak, glava ili drugo. Ovo je dobro za stvaranje konekcije tela i uma, jer nakon ovoga sledi tehnika disanja, koja uči naše dete da mirno telo vodi miran um.

(Ona.rs / Verywellfamily.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjana je dobila bliznakinje sa 46 godina, kada je mislila da više za to nema šanse

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica