• 0

Kada je pravo vreme da kupite ljubimca detetu?

Da li postoji idealno vreme da vaše dete dobije ljubimca?

  • 0
Hrčak kućni ljubimac

Foto: Shutterstock

Da li ste spremni da uvedete još jednu lepu obavezu u vaš porodični život ili treba sačekati još neko vreme?

Ovo je pitanje koje se ume dugo vrteti po glavama roditelja kada se javi prva želja deteta za kućnim ljubimcem i ume često da bude naporno razmišljati da li će ta odluka svima doneti sreću ili će vam biti još jedna obaveza jer niste spremni na takav korak.

Dete dobija svest o drugima

Preporučuje se da je idealno vreme da dete upoznate sa kućnim ljubimcem nakon njegove pete godine, kada već dobije neku svest o sebi i drugima, tada je spremno da se upozna sa društvom životinje kao kućnim ljubimcem.

Ovo ima svojih prednosti ali i svojih mana. Naime, dobro je da dete stekne svest o svojim obavezama, a obzirom na to da je verovatno vaše dete prvi glas koji je predložilo novog člana u kući, dobra je šansa da nauči šta znači briga o drugima i njihovim potrebama.

ljubimci

Foto:Shutterstock

Pitanje obaveze

Pre nego što se usudite uzeti ljubimca, bio to pas ili neka druga, razmislite imate li prostora, vremenski gledano, te i da li imate sve što je potrebno da vam bude lepo. Imajte na umu da je detetu to sve samo ne "obaveza", to je drugar sa kojim može da se igra i šeta, ali kada dođe pitanje ostalih situacija, to tek treba učiti.

Zato i na to obratite pažnju, da li ćete postići čuvanje ljubimca "iz daleka", učeći vaše mališane pravim stvarima. Vaši klinci učiće prave vrednosti, šta znači pažnja, nega i briga, ali sve to kroz ljubav. A i sami znate da je pas čovekov najbolji prijatelj.

pas dečak dete ljubimac

Foto:Shutterstock

Ovo predstavlja jedno novo poglavlje u životu vaše porodice, ali ako ispunjavate sve osnovno, onda ste spremni da vašoj dečici podarite jako željenog prijatelja. Biče stresnih momenata, ali verujte biće više lepih, prenosi "Cooperandkids.com"

(Ona.rs/Marta Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica