• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Postoji vrsta majki koje žive duže: Otkrite da li ste među njima?

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žene koje su rodile dvoje dece istovremeno odjednom su generalno jače od žena sa jednim detetom i imaju tendenciju da žive duže, kaže studija

  • 1
mama, blizanci Foto: Shutterstock

Vrlo često možemo da čujemo kako se roditelji (uglavnom u šali) žale na svoju decu kako će im upravo njihovi potomci "doći glave". Te moraju da im menjaju pelene, te da ih jure, rešavaju probleme i sve ono što čini čari roditeljstva, zbog čega se stiče utisak da će sva ta briga i jurnjava da im skrati život.

Međutim, očigledno, to je samo utisak. Sudeći prema studiji koju prenosi Your Tango, postoji jedna vrsta mama za koje se smatra da imaju daleko veću verovatnoću - da će živeti duže.

Prema studiji iz 2011. godine, istraživanje pokazuje da mame blizanaca zapravo žive duže od majki koje imaju samo jednu bebu u isto vreme.

Milan nedelja mode Guči blizanci Foto: Profimedia/Gucci via Pixelformula/Sipa Press

Naime, žene koje rađaju dvoje dece odjednom su generalno jače od početka, pa imaju tendenciju da žive duže.

- Očekivali smo upravo suprotno - istakla je istraživačica Šanen Robson sa Univerziteta Juta: - Očekivali smo da, pošto većina ljudi ima jednu pa drugu bebu, da će briga o dve bebe istoremno biti stvarno opterećujuća po majke... A ispostavilo se da su blizanci identifikator ovih žena koje su fizički izuzetne osobe.

Istraživači su, takođe, otkrili i da mame sa "dvostrukim" rođenjem imaju duži reproduktivni životni vek, te da im treba daleko manje vremena da se oporave između trudnoća i da su "sveukupno imale više dece".

Studija je proučavala "prirodnu plodnost" grupe žena u Juti iz 1800-ih i otkrila da su majke blizanaca generalno imale između 1,9 i 2,3 dece više od majki jednorođenih. Da bi se uverili da su ove informacije potpuno istinite (pošto bebe blizanaca imaju veću stopu smrtnosti), istraživači su takođe prilagodili kalkulacije na osnovu premise da bi majke koje su izgubile decu mogle da imaju sledeću trudnoću brže. I opet, mame blizanaca su bile na vrhu.

Grupa koja je sprovela studiju nada se da će dublje istražiti razloge za ove rezultate, tražeći odgovore na probleme koje bi mogle da posluže svim majkama.

- Identifikujući ih, možda možemo da uvidimo i druge aspekte onoga što je u njima, a što ih čini zdravijima, zbog čega žive duže i zašto prave bebe brže od ostalih žena u populaciji - naglasila je Robsonova.

Jedina prepreka u ovoj studiji?

Ovo istraživanje se ne odnosi na sve majke sa blizancima. Ono je zasnovano samo na "prirodnoj plodnosti" grupe žena koje su živele pre više od dva veka, tako da bi u našem svetu vantelesne oplodnje stvari mogle da budu malo drugačije.

Ali ako ste majka koja je rodila blizance na staromodan način, ovo istraživanje dokazuje da će vaš trud biti nagrađen. Ne samo da ćete dobiti dvoje dece uz samo jednu trudnoću, već ćete živeti duže i imati potencijal za još blizanaca.

Razmislite o tim mogućnostima!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Н. С.

    3. januar 2023. | 18:07

    Какве су ово глупости?. Студије?. Како да не.

    Podelite komentar