• 0

Veruje se da na Badnje veče donose sreću i zdravlje: Ko su vertepi, čuvari naše tradicije?

Verovanje je da vertepi donose sreću, dobro rspoloženje, bogatstvo i zdravlje

  • 0
Vertep Foto: Serhii Hudak/Ukrinform / Sipa Press / Profimedia

Vertepi predstavljaju hrišćansku obrednu povorku koja tokom Badnje večeri obilazi komšijska domaćinstva, sakuplja darove i peva božićne pesme.

Vertepi objavljuju vest o rođenju Isusa Hrista na Badnje veče i Božić, a ovaj običaj zadržao se u mnogim delovima Vojvodine, naročito u Sremu i Mačvi.

Vertepi obilaze komšijske domove, rođake i prijatelje, a verovanje je da koga oni posete i ko ih pusti u dom imaće mnogo sreće, dobro raspoloženje, zdravlje i bogatstvo.

Oni su obično mladići i deca, maskiraju se, nose mačeve i maketu crkve (vertep), ali i pastirske prsluke, štapove, šubare, dok deca mogu nositi i šlemove i mačeve, ogrnuta plaštevima, glumeći vojnike.

Maketa manastira je simbol darova Hristu koje su sa Istoka poneli mudraci i predstavlja svojevrsnu kasicu za priloge i darove.

Jednu grupu vertepa čine carevi sa krunama na glavi, ogrtačima i sabljama i oni nose maketu crkve, a ostali učesnici vertepa su maskirani u pastire.

Običaj je da se na Badnje veče drže širom otvorene kapije da bi vertepi mogli slobodno da uđu.

Verovanje je da vertepi donose sreću, dobro rspoloženje, bogatstvo i zdravlje. Oni pevaju božićne pesme, nakon čega ih domaćin daruje jabukama, orasima, bombonama, kolačima pa i novcem. Nakon obilska domova vertepi odlaze u crku na tradicionalno paljenje badnjaka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica