• 0

"Ne može, spavaj kod kuće" kao čest odgovor roditelja: Zašto ovo postaje uzrečica?

Šta je briga iza pitanja "Mogu li da prespavam kod drugarice?"

  • 0
spavanje drugarice društvo prespavati

Foto: Shutterstock

"Mogu li da prespavam kod drugarice?" Ovo je pitanje koje je na meti debata dugi niz vremena. Da li su neke zabrane bespotrebne ili stoji dobar razlog iza njih?

Dragi tinejdžeri, da razjasnimo, "ne može, spavaj kod kuće" ne znači da vaši roditelji ne vole vaše drugare, ali postoje druge stvari koje su presudne.

Treba vremena da se odobri ta jedna noć u tuđem krevetu, ali iza toga stoji roditeljsko poverenje u dete kao i procena da li je dete spremno da prespava jednom kod prijatelja, a da mu to ne pređe u naviku.

Očima roditelja

Takoreći, lakše je ne dozvoljavati neke stvari, nego ispravljati ih kasnije. Primer za to je kada deca pitaju da prespavaju kod nekog, roditelji često ne dozvole jer dete to posmatra kao zabavu i želeće iznova i iznova sve češće, možda samo uz promenu lokacije u pitanju.

Nekada roditelji misle na mnogo faktora koji nisu najpogodniji kada je u pitanju ovakva situacija, pa čak i o drugim roditeljima i kako će možda njima biti teško ako su imali naporan dan, ako se desi neka dečja "ludorija" ili buka do kasno jer su deca obično pod uzbuđenjem kada je u pitanju prvo takvo druženje.

Tako je roditeljima lakše da odobru da se to sve dešava pod njihovim nadzorom i u njihovoj kući, što nimalo ne isključuje činjenicu da i drugi tako razmišljaju.

spavanje drugarice društvo prespavati

Foto: Shutterstock

Dobre strane ovog druženja

Eksperti naglašavaju da deca ovako ipak uče kako da postaju samostalna za neke osnovne stvari, te kako da se ponašaju primereno čak i kada njihovi roditelji nisu u blizini. Ovako se pre svega gradi poverenje.

Kada dete pustite prvi put da prespava kod druga ili drugarice, ono samo mora da se brine o osnovnim stvarima. Recimo, kada su deca manja, onda je u pitanju osnovna higijena, presvlačenje i briga o ponetim stvarima. Daje im se prilika da izbrišu misao iz glave da je tuđa kuća bez nadzora, zapravo zemlja zabave, u kojoj pravila ne postoje.

slipover

Foto:Shutterstock

Sa druge strane, kada se čvrsto držite odluke da to nije dobro za decu u nekom uzrastu ili uopšteno, nemojte za primer navoditi kako vi niste to radili ili brigu da se detetu nešto neće desiti. Proverite sa roditeljem tog druga/drugarice čisto radi nekih malih dogovora i opustite se.

Deca su i u drugoj kući pod blagim nadzorom, dešava se isto što može da se desi i u vašoj blizini. Kada detetu branite, a pred sobom ima primer njegovog društva, onda se ono oseća isključeno iz društva, nepoželjno i kao nedovoljno dobro za društvo. Umeju deca da budu gruba na rečima, a šansa da se oseti kao da je glavna tema podsmevanja neće nestati tek tako.

U redu je ne dozvoljavati im da spavaju kod drugara dok ne steknu neku orijentaciju samog sebe, ali mora se nekada i popustiti. Nemojte im braniti ovakve stvari osim ako razlozi zaista nisu kritični.

Kako se izboriti sa mogućim pozivima da dođete po njih kada ih udari prvi nalet emocija i shvatanje da nisu blizu vas? Samo strpljenjem, jer to je upravo to potrebna prekratnica kroz koju smo skoro svi prošli, navodi "Usatoday.com"

(Ona.rs/Marta Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica