• 0

Devojčice ovog imena spajaju prošlost i sadašnjost: One su "poslate od Boga"

Ovo ime i dalje nosi posebnu svežinu i lepotu, potrebnu i savremenom dobu

  • 0
Znacenje imena, devojcica, Utorak 7. jun, Ivana Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Od modernosti do starine, veliki je izbor imena koja roditelji biraju za svoju decu. Svako od njih imenom želi da predstavi jedinstvenost novorođenčeta, a moć dužine vremena kojoj imena odolevaju posebno ilustruju biblijska imena.

Opredeljujući se za imena koja potiču iz najstarije knijige na svetu, roditelji detetu daju ime koje živi vekovima, briše granice epoha i uvodi drevnost kojoj čovek ima čast da svedoči.

Ime Ivanka je oblik muškog imena Ivаn, poreklom od grčkog "Ioan, Ioannes" odnosno starohebrejskog "yohanan (Johohana)" u značenju "u milosti Jehovinoj". Tako se osobe ovog imena smatraju kao “poslate od Boga“, „Božje miljenice, „plemenite“... 
 
Ovo muško ime ovekovečio je Jovan Krstitelj, jevrejski asketski propovednik iz 1. veka, koji je krstio i samog Isusa Hrista.
Ime Ivanka smatra se varijantom imena Ivana, njegovim oblikom odmila, u značenju „Bog je blagodatan“. Ono i dalje nosi posebnu svežinu i lepotu, potrebnu i savremenom dobu.

Varijante ovog imena su i Iva, Ivana, Ivona, Ivka... Ime je zastupljeno u zemljama regiona, a u svetu je posebno popularno uz prezime Tramp.

Imajući uvid u značenje i lepotu imena, ne čudi što se roditelji opredeljuju da njihove devojčice krasi baš ovo ime. I da svaka od njih u ime utka i svoju jedistvenost.

Ovaj tekst je posvećen svim Ivankama, koje su ulepšale svet.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica