• 0

Ime poteklo iz nade: Ove devojčice su plemenite i velikodušne

Najzastupljenije je u Rusiji

  • 0
značenje imena Nola Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Nije retko da se imena iz jednog jezika prenose i šire među drugim narodima, dobijaju svoje verzije, umanjenice i nadimke.

Rusko ime Nadežda znači "nada". Ovo je jedno od najstarijih ruskih imena, koje je u raznim varijantama preuzete i u mnoge druge evropske jezike. U slovenskim jezicima je osnovno značenje nada. Arapsko značenje (varijanta Nadiyya) je širokogrudna, plemenita, velikodušna.

Ime Nadežda ima veoma zanimljivu istoriju porekla imena i ništa manje zanimljivo značenje. Ovo ime je ušlo u ruski jezik zajedno sa usvajanjem hrišćanstva u Rusiji. Kao i hrišćanstvo, ime dolazi iz Grčke, tačnije iz Vizantijskog carstva.

Ljubav, vera, nada

Praznik Vere, Ljubavi i Nade (crkvenoslovenski Vera, Nadežda i Ljublji; grčki Pistis, Elpis, and Agape; latinski Fides, Spes et Caritas) nije "crveno slovo" - 30. septembar.

Imena devojčica - Ljubav, Vera i Nada - postala simbol života svakog hrišćanina. U srpskom narodu smatra da se na taj dan treba posebno uzdržati od zlih misli i dela i posvetiti se ljubavi prema bližnjem i prema Bogu.

Praznik Vere, Ljubavi i Nade (crkvenoslovenski Vera, Nadežda i Ljublji; grčki Pistis, Elpis, and Agape; latinski Fides, Spes et Caritas) zapravo je posvećen trima hrišćanskim vrlinama poznatim iz Prve poslanice sv Pavla Koričnanima.

Sofija (grčka reč za mudrost) je bila udovica i sama je u Rimu podizala svoje ćerke koje su imale Vera 12, Nada 10 i Ljubav 9 godina.

Kada su u vreme cara Hadrijana počela hapšenja hrišćana, Sofija je sa ćerkama zarobljena i izvedena pred cara. Nakon što su odbile da se odreknu svoje vere i prinesu žrtve boginji Artemidi, Hadrijan je naredio mučenje Sofijinih ćerki iako je reč bila tek o devojčicama. Tako su sve i nastradale.

Majka je uzela njihova tela i sahranila ih van grada. Nakon tri dana i tri noći molitvi na njihovom grobu i sama je umrla 137. godine, piše Pressek.rs.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica